Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3027 bytes afegits ,  16:26 2 jul 2022
Pàgina nova, en el contingut: «'''Vicent Soler Marco''' (Rocafort, 15 de juliol de 1949) és un polític i economiste valencià, actual conseller de Facenda i Model…»
'''Vicent Soler Marco''' ([[Rocafort]], [[15 de juliol]] de [[1949]]) és un polític i economiste [[Valencians|valencià]], actual conseller de Facenda i Model Econòmic de la [[Generalitat Valenciana]]. Anteriorment, durant la I llegislatura de l'etapa democràtica, fon conseller en el govern de [[Joan Lerma]].

== Biografia ==

Vicent Soler és llicencià en econòmiques en l'any [[1972]], des de [[1999]] és catedràtic d'economia aplicada i director del Departament d'Estructura Econòmica per l'[[Universitat de Valéncia]] i és ''Research Scholar'' per la ''London School of Economics''.

En [[1976]] obtingué el Premi Joan Fuster d'Ensaig per l'obra colectiva ''Razones de identidad de su país. Pelos y señales'' (Raons d'identitat del seu país. Pèls i senyals).

== Trayectòria cultural i política ==

Soci de l'entitat cultural valenciana i valencianista [[Lo Rat Penat]] des de [[1966]] a [[1976]], va militar en [[Socialistes Valencians Independents]] i despuix en els [[Grups d'Acció i Reflexió Socialista]] (GARS) impulsats per [[Vicent Ventura]], grup que posteriorment es constituiria en el [[Partit Socialiste del País Valencià]] (PSPV). Formà part dels dirigents polítics cridats ''Els dèu d'Alaquàs'', que a principis de [[1975]] varen formar el Consell Democràtic del País Valencià i que varen ser detinguts per la policia franquista.

El fracàs electoral del PSPV en les eleccions generals de [[1977]] el va moure a mantindre contactes en [[Ernest Lluch]] i [[Alfons Cucó]], que varen acabar en l'integració del PSPV en el PSOE. Dins del PSPV va representar la corrent més valencianista.

És autor de numerosos treballs sobre l'economia i la societat valencianes, i ha tingut una intensa activitat política, primer en la clandestinitat i despuix en càrrecs institucionals.

Ha segut Director General d'Administració Local en el Consell del País Valencià, diputat en les [[Corts Valencianes]] de [[1987]] a [[1995]], cap de Gabinet de la Presidència de la [[Diputació de Valéncia]], portaveu d'Assunts Econòmics del PSPV en les Corts Valencianes, Conseller d'Administració Pública de la Generalitat Valenciana entre els anys [[1985]]-[[1987]], vicepresident de les Corts Valencianes i regidor en l'[[Ajuntament de Valéncia]].

Actualment, és president de la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch. Ha segut candidat a rector de l'Universitat de Valéncia en les eleccions de març de [[2010]]. Des del 9 de març de [[2012]] és decà de la Facultat d'Economia de l'Universitat de Valéncia.

En l'any [[2015]], el president [[Ximo Puig]] el va nomenar nou Conseller de Facenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.

== Obra ==

* ''Evolución de la economía valenciana, 1878-1978'' ([[1978]]).
* ''Guerra y expansión industrial: País Valenciano (1914-1923)'' ([[1984]]).
* ''La vía valenciana'' ([[2001]]), junt a Ernest Lluch.

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Vicent_Soler_Marco Vicent Soler Marco en Wikipedia]
22 624

edicions

Menú de navegació