Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2615 bytes afegits ,  17:00 2 jul 2022
Pàgina nova, en el contingut: «'''Vicent Ventura i Beltran''' (Castelló de la Plana, 1924 - Valéncia, 25 de decembre de 1998) fon un periodiste i polític Valencians|v…»
'''Vicent Ventura i Beltran''' ([[Castelló de la Plana]], [[1924]] - [[Valéncia]], [[25 de decembre]] de [[1998]]) fon un periodiste i polític [[Valencians|valencià]] d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]].

== Biografia ==

En l'any [[1964]] conseguix tornar a [[Valéncia]], pero fon confinat en [[Dénia]] durant mig any. Açò no li impedix continuar el seu treball en el sí del partit i en les poques iniciatives antifranquistes que es podien realisar en aquell temps.

Més tart funda l'agència de publicitat ''Publipress''. A partir de [[1966]] escomença a fer colaboracions en la prensa valenciana (''[[Levante-EMV]]''), barcelonesa (''[[La Vanguardia]]'') i madrilenya (''Madrid, Informaciones''). També colabora en ''Valencia-fruits'', ''Avui'' i ''Serra d'Or''.

Fon una de les primeres veus de l'esquerra nacionalista en defendre l'integració de la llavors nova Comunitat Econòmica Europea (CEE). Despuix de la desaparició del PSV, participa en la constitució del [[Partit Socialiste del País Valencià]] (PSPV). En [[1977]] publica ''Política per a un país'', a on destacava la necessitat de la recuperació de les senyes d'identitat i de l'autoestima valencianes en un marc de construcció europea.

El seu protagonisme en el partit fon decreixent quan este es vincula al [[PSOE]] i es varen impondre les llínees reformistes. En [[1987]] participa en la llista de l'Esquerra dels Pobles al Parlament Europeu, si be problemes en esta coalició (encapçalada per [[Euskadiko Ezkerra]]) li varen impedir ocupar l'escan pel temps acordat.

Vicent Ventura se presentà en llistes electorals, com a independent, en la candidatura del partit [[Unitat del Poble Valencià]] (UPV) en la llista autonòmica per la província de Valéncia l'any [[1991]].

== Premi Vicent Ventura ==

Una comissió de personalitats integrada per representants de les [[Universitat de Valéncia|universitats de Valéncia]] i [[Universitat Jaume I de Castelló|Jaume I de Castelló]]; els sindicats [[STEPV]], [[CCOO]], [[UGT]] i [[Unió de Llauradors i Ramaders]], aixina com la Unión de Periodistas Valencianos, otorga anualment el Premi Vicent Ventura, que es concedix a una persona o colectiu que s'haja distinguit per la seua trayectòria cívica, democràtica i de compromís en la [[Comunitat Valenciana]].

== Llibre ==

Existix el llibre d'entrevistes per Adolf Beltran titulat ''Vicent Ventura. Converses amb un ciutadà'' (Valéncia: Tàndem, [[1993]], colecció "Tàndem de la Memòria").

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Vicent_Ventura Vicent Ventura en Wikipedia]
22 561

edicions

Menú de navegació