Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1363 bytes afegits ,  18:05 1 ago 2022
sense resum d'edició
Llínea 6: Llínea 6:  
== Demografia ==
 
== Demografia ==
 
Benialí conta en 164 habitants censats i és el núcleu a on es troba l'ajuntament del municipi i per tant, el centre administratiu.
 
Benialí conta en 164 habitants censats i és el núcleu a on es troba l'ajuntament del municipi i per tant, el centre administratiu.
 +
 +
== Historia ==
 +
També ortografiat en documents antics com a ''Benicalill'', ''Benihalill'', ''Benihalil'', ''Benihalí'', ''Bonielill'' o ''Benielí''. Està documentat per primera volta en el cens de l'any 1369. El nom actual prové del [[topònim]] Bani Jalil, pertanyent al d'una família àrab.
 +
 +
Dos anys després de l'[[expulsió dels moriscos]], el [[10 de juny]] de [[1611]], en la plaça del poble el procurador del [[duc de Gandia]], Mateu de Roda, lliurà davant del notari Pere Chella i en la presència del centenar dels caps de família que venien a repoblar la vall, la [[Carta Pobla]].
 +
 +
En ella apareixen detallats els noms i llinages de tots els repobladors [[mallorquins]], la major part provinents d'[[Andratx]]. En l'actualitat es conserven alguns dels llinages que portaren aquells nous pobladors, com Alemany, Palmer, Verches (Berger) i Seguí, els quals són els més comuns en la vall actualment.
 +
 +
== Monuments ==
 +
En Benialí es pot visitar els seus carrers escarpats i l'[[arquitectura]] de les seues cases.
 +
 +
El Camí Real transcorre pel carrer d'Enmig, a on es troben la font de Benialí o de la Concepció en el seu llavador, i l'iglésia de [[Sant Roc]], patró del poble. En Benialí es troba l'ajuntament de la Vall de Gallinera.
    
== Economia ==
 
== Economia ==
Com en el restant de [[La Vall de Gallinera]] els seus habitants viuen de l'agricultura i el turisme rural.
+
Benialí conta en una cooperativa, a on es troba l'almàssera a on s'elabora l'[[oli]] de la vall. Com en el restant de [[La Vall de Gallinera]] els seus habitants viuen de l'agricultura i el turisme rural.
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Menú de navegació