Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2402 bytes afegits ,  22:40 8 jul 2009
Pàgina nova, en el contingut: «'''La Plana''' és una de les comarques històriques de la Comunitat Valenciana, que actualment se troba dividida entre les actuals comarques de [...».
'''La Plana''' és una de les [[comarca|comarques]] històriques de la [[Comunitat Valenciana]], que actualment se troba dividida entre les actuals comarques de [[La Plana Alta]] i [[La Plana Baixa]]. Formaven part d'ella els municipis actuals d'[[Almassora]], [[Benicàssim]], [[Borriol]] i [[Castelló de la Plana]] (en La Plana Alta) i [[Bechí]], [[Burriana]], [[La Llosa]], [[Moncofa]], [[Nules]], [[Vilarreal]], [[La Vilavella]] i [[Chilches]] (en La Plana Baixa). Esta antiga comarca apareix en el mapa de les [[Història de les comarques valencianes|comarques valencianes]] d'[[Emili Beüt i Belenguer|Emili Beüt]] ''Comarques naturals del Regne de Valéncia'' publicat en l'any [[1934]].

== Geografia ==
Esta unitat s'ubicava entre la Serra d'[[Oropesa]], el [[Desert de les Palmes]] i la Serra de [[Borriol]] pel nort; la ''serra de les Pedrisses'' (en els pantans de [[pantà de Maria Cristina|Maria Cristina]] i de [[pantà de Sijar|Sijar]]) i en la [[Serra d'Espadà]] per l'oest; i també la mateixa [[Serra d'Espadà]] pel sur. La '''Plana de Castelló''' se troba físicament interconnectada: pel nort en els corredors del [[Maestrat]] a través de la població de [[Borriol]], també per l'estreta franja de terra que queda entre la [[Serra d'Oropesa]] i la llínea de costa; pel sur, La Plana lliga en les planures litorals de [[La Vall d'Uxó]] i [[Sagunt]] situades entre la [[Serra d'Espadà]] i el mar [[Mediterràneu]] respectivament. Per l'interior, trobem [[Onda]] i [[L'Alcora]] als peus de les primeres cordilleres, actuant com punts de transició entre les montanyes ibèriques i la plana del litoral.

La Plana, en realitat, és el gran delta fluvial del riu [[Millars]] i d'atres riuets més chicotets com el [[Sonella]], el [[riu Sec de Borriol]] o la [[Rambla de la Viuda]]. Els sediments aportats han fertilisat este espai ocupat anteriorment pel mar. A la vora de la plaja, encara podem trobar espais a mitat camí entre el mon marí i el mon terrestre, com la [[Marjaleria de Castelló]], [[L'Estany de Nules]] o el [[Clot de la Mare de Deu]] de [[Burriana]].

Actualment, els cítrics ocupen casi tot l'espai agrícola, compartit en l'industria de la ceràmica i els espais urbanisats.

== Veja's també ==
* [[Història de les comarques valencianes]]

== Referències ==
{{Traduït de|es|La_Plana}}

[[Categoria:Comarques Històriques de la Comunitat Valenciana]]
2519

edicions

Menú de navegació