Canvis

67 bytes afegits ,  13:30 27 jul 2009
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
Jorge Juan i Santacilia ([[Novelda]], [[Alicante]]. 1713 - † Madrid; 1773) fon un científic i marí valencià.
+
'''Jorge Juan i Santacilia''' ([[Novelda]], [[Alacant]]. [[1713]] - † [[Madrit]]; [[1773]]) fon un científic i marí valencià.
   −
Jorge Juan naixqué en la facenda dels "Juan" situada en el municipi de Novelda, concretament en "El Fondonet" i fon batejat en [[Monfort del Cit]]. Estigué molt vinculat a l'orde dels [[Cavallers de Malta]] de la mà de son tío, qui ocupava ú dels més alts càrrecs de l'orde. Jorge Juan acavaría rebent el títul de Comendador d'Aliaga de l'orde dels Cavallers de Malta. Estudià Gramàtica i en [[1729]] ingresà en l' ''[[Escuela Naval Militar de San Fernando]]''. Participà en l'expedició contra [[Orà]] i en la campanya de [[Nàpols]].
+
Jorge Juan naixqué en la facenda dels "Juan" situada en el municipi de [[Novelda]], concretament en "El Fondonet" i fon batejat en [[Monfort del Cit]]. Estigué molt vinculat a l'orde dels [[Cavallers de Malta]] de la mà de son tio, qui ocupava u dels més alts càrrecs de l'orde. Jorge Juan acabaria rebent el títul de Comendador d'Aliaga de l'orde dels Cavallers de Malta. Estudià Gramàtica i en [[1729]] ingressà en l' ''[[Escuela Naval Militar de San Fernando]]''. Participà en l'expedició contra [[Orà]] i en la campanya de [[Nàpols]].
   −
En [[1734]] embarcà, junt ad [[Antonio de Ulloa]], en l'expedició organisada per la [[Real Acadèmia de Ciències de París]] a les órdens de [[Charles de la Condamine]], per a medir un grau del meridià terrestre en la llínia equatorial en [[Amèrica del Sur]], específicament en la ''Real Audiencia de Quito'' (actual Ecuador). En l'expedició es determinà que la forma de la terra no és perfectament esfèrica i es medí el grau d'esta irregularitat terrestre.
+
En [[1734]] embarcà, junt ad [[Antonio de Ulloa]], en l'expedició organisada per la [[Real Acadèmia de Ciències de Paris]] a les órdens de [[Charles de la Condamine]], per a medir un grau del meridià terrestre en la llínea equatorial en [[Amèrica del Sur]], específicament en la ''Real Audiencia de Quito'' (actual Equador). En l'expedició es determinà que la forma de la terra no és perfectament esfèrica i es medí el grau d'esta irregularitat terrestre.
   −
Jorge Juan estigué dèneu anys en [[Amèrica]], estudiant l'organisació d'aquells territoris per encàrrec de la corona. A son retorn, [[Fernando VI]] li ascendí a capità de nau.
+
Jorge Juan estigué dèneu anys en [[Amèrica]], estudiant l'organisació d'aquells territoris per encàrrec de la corona. A son retorn, [[Ferrando VI]] li ascendí a capità de nau.
   −
Conscient de que l'armada espanyola escomençava a estar antiquada, el [[marqués de la Ensenada]] li encomanà viajar a [[Anglaterra]] per a conéixer les tècniques navals angleses, i al retorn es fiu càrrec de la construcció naval espanyola, renovant les draçanes. Sa activitat tingué tan bons resultats que pocs anys després els anglesos fèren una visita per a estudiar ses innovacions.
+
Conscient de que l'armada espanyola escomençava a estar antiquada, el [[Marqués de la Ensenada]] li encomanà viajar a [[Anglaterra]] per a conéixer les tècniques navals angleses, i al retorn es fiu càrrec de la construcció naval espanyola, renovant les atarassanes. Sa activitat tingué tan bons resultats que pocs anys després els anglesos feren una visita per a estudiar ses innovacions.
    
En [[1757]] fundà el ''[[Real Observatorio Astronómico de Madrid]]'' i en [[1760]] fon nomenat ''jefe de escuadra de la [[Armada Real]]''.
 
En [[1757]] fundà el ''[[Real Observatorio Astronómico de Madrid]]'' i en [[1760]] fon nomenat ''jefe de escuadra de la [[Armada Real]]''.
   −
Sos restos mortals es guarden en el ''Panteón de Marinos Ilustres'', de [[San Fernando (Cadis)]]. Sa image es ben familiar en [[Espanya]], puix figuraba en els antics billets de deu-mil ptes.
+
Els seus rests mortals es guarden en el ''Panteón de Marinos Ilustres'', de [[San Fernando ([[Cadis]])]]. Sa image es ben familiar en [[Espanya]], puix figurava en els antics billets de deu-mil pessetes.
    
==  Obra escrita ==
 
==  Obra escrita ==
Llínea 26: Llínea 26:     
== Enllaços externs  ==
 
== Enllaços externs  ==
   
*[http://www.jorgejuan.net/JorgeJuanDigital/ JorgeJuanDigital]  
 
*[http://www.jorgejuan.net/JorgeJuanDigital/ JorgeJuanDigital]  
    +
{{Traduït de|es|Jorge_Juan}}
   −
{{Traduït de|es|Jorge_Juan}}
+
[[Categoria:Científics valencians]]
 
[[Categoria: Biografies]]
 
[[Categoria: Biografies]]