Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
72 bytes afegits ,  10:15 7 oct 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Archiu:(Map of the complete island of Cuba). LOC 2003623399.jpg|miniatura|Mapa de Cuba de la primera mitat del sigle XVII.]]
+
[[Archiu:(Map of the complete island of Cuba). LOC 2003623399.jpg|thumb|300px|Mapa de Cuba de la primera mitat del [[sigle XVII]]]]
La prehistòria de l'illa de [[Cuba]] comprén des d'al voltant de l'any 4000 a.C. en l'arribada dels primers aborigens des d'Amèrica del Sur, fins a l'arribada de [[Cristóbal Colón]] en 1492. L'història escrita de l'illa comença en la colonisació espanyola que va donar lloc a la [[Capitania General de Cuba]]. Cuba es va independisar de [[Espanya]] despuix de la derrota d'esta última en la [[Guerra hispà-nortamericana]]. Com a resultat, l'illa va passar a ser controlada per [[Estats Units]], que despuix d'una [[Primer govern militar nortamericà en Cuba|intervenció militar]], li dona la forma d'una [[República de Cuba (1902-1959)|República]], encara que en els fets haja seguit depenent d'aquell país fins a la [[Revolució cubana]]. Durant la [[Guerra Freda]], Cuba va quedar sumament depenent de la [[Unió Soviètica]].
+
La prehistòria de l'illa de [[Cuba]] comprén des d'al voltant de l'any 4000 a.C. en l'arribada dels primers aborigens des d'[[Amèrica del Sur]], fins a l'arribada de [[Cristóbal Colón]] en l'any [[1492]]. L'història escrita de l'illa comença en la colonisació espanyola que va donar lloc a la [[Capitania General de Cuba]]. Cuba es va independisar d'[[Espanya]] despuix de la derrota d'esta última en la [[Guerra hispà-nortamericana]]. Com a resultat, l'illa va passar a ser controlada pels [[Estats Units]], que despuix d'una [[Primer govern militar nortamericà en Cuba|intervenció militar]], li dona la forma d'una [[República de Cuba (1902-1959)|República]], encara que en els fets haja seguit depenent d'aquell país fins a la [[Revolució cubana]]. Durant la [[Guerra Freda]], Cuba va quedar sumament depenent de l'[[Unió Soviètica]].
    
== Migracions prehispànicas cap a Cuba ==
 
== Migracions prehispànicas cap a Cuba ==
 
El registre arqueològic sugerix que Cuba es va poblar per mig de diverses migracions procedents de tant de Norteamèrica, com de Sudamèrica, arqueològicament s'han testimoniat les següents migracions:
 
El registre arqueològic sugerix que Cuba es va poblar per mig de diverses migracions procedents de tant de Norteamèrica, com de Sudamèrica, arqueològicament s'han testimoniat les següents migracions:
* Primera Migració: 6000 a. C. Des del [[golf de Mèxic]] i [[Norteamèrica]]. Caçadors paleolítics que venien del Missisippi, la Florida i Bahames darrere del "pereós jagant" [[Megalocnus rodens]], el [[manatí]] i uns atres.
+
* Primera Migració: 6000 a. C. Des del [[golf de Mèxic]] i [[Norteamèrica]]. Caçadors paleolítics que venien del Missisippi, la Florida i [[Bahames]] darrere del "pereós jagant" [[Megalocnus rodens]], el [[manatí]] i uns atres.
* Segona Migració: 2500 a. C. des de Mesoamèrica i Sudamèrica, especialment els territoris que ocupen Mèxic, Hondures i Veneçola. Es varen establir en la costa sur de Cuba ([[Ciènaga de Zapata]], [[illa de Pins]] i [[Guanahacabibes]]). Peixcadors de plataforma i recolectors de llitoral. Usaven gavinets, percutors, morters en closques, picos, etc. Podrien haver tingut una organisació matrillinial i enterraven als seus morts.
+
* Segona Migració: 2500 a. C. des de Mesoamèrica i Sudamèrica, especialment els territoris que ocupen [[Mèxic]], [[Hondures]] i [[Veneçuela]]. Es varen establir en la costa sur de Cuba ([[Ciènaga de Zapata]], [[illa de Pins]] i [[Guanahacabibes]]). Peixcadors de plataforma i recolectors de llitoral. Usaven gavinets, percutors, morters en closques, picos, etc. Podrien haver tingut una organisació matrillinial i enterraven als seus morts.
* Tercera Migració: 500 a. C. des de la [[Florida]] i la vall del [[Riu Mississipi|Missisippi]]. Es varen assentar en Matances i es varen estendre per eixa zona de la costa nort.
+
* Tercera Migració: [[500 a. C.]] des de la [[Florida]] i la vall del [[Riu Mississipi|Missisippi]]. Es varen assentar en Matances i es varen estendre per eixa zona de la costa nort.
* Quarta Migració: sigle VI d.C. Primera migració de [[taínos]] des de les Antilles i es varen ubicar fonamentalment en la zona oriental de Cuba, al voltant de l'actual [[Banes]]. Varen introduir el [[dacsa]], la [[yuca]], el [[tabac]] i molts utensilis de l'economia agroalfarera. Posseïen rituals i tenien una organisació social.
+
* Quarta Migració: [[sigle VI]] d.C. Primera migració de [[taínos]] des de les Antilles i es varen ubicar fonamentalment en la zona oriental de Cuba, al voltant de l'actual [[Banes]]. Varen introduir la [[dacsa]], la [[yuca]], el [[tabac]] i molts utensilis de l'economia agroalfarera. Posseïen rituals i tenien una organisació social.
* Quinta Migració: Primera mitat del sigle XV d.C. Varen utilisar la mateixa ruta migratòria que els seus antecessors i es varen assentar essencialment en [[Mayarí]]. Segons [[Bartolomé de les Cases]], eren els [[Carips|carip]]s, procedents de la costa de Veneçola, estaven més alvançats i practicaven l'agricultura de la dacsa i la yuca, ademés de la ceràmica, els anteriors varen ser els siboneyes i els més antics pobladors de l'illa varen ser els guanajatabeyes.
+
* Quinta Migració: Primera mitat del [[sigle XV]] d.C. Varen utilisar la mateixa ruta migratòria que els seus antecessors i es varen assentar essencialment en [[Mayarí]]. Segons [[Bartolomé de les Cases]], eren els [[Carips|carip]]s, procedents de la costa de Veneçuela, estaven més alvançats i practicaven l'agricultura de la dacsa i la yuca, ademés de la ceràmica, els anteriors varen ser els siboneyes i els més antics pobladors de l'illa varen ser els guanajatabeyes.
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 15: Llínea 15:  
{{Història d'Amèrica}}
 
{{Història d'Amèrica}}
    +
[[Categoria:Història]]
 
[[Categoria:Història de Cuba| ]]
 
[[Categoria:Història de Cuba| ]]
111 182

edicions

Menú de navegació