Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1152 bytes afegits ,  18:32 1 dec 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
{{En desenroll}}
  −
   
[[File:Nenufar-rosa.JPG|thumb|right|300pp|<center>Nenúfar</center>]]
 
[[File:Nenufar-rosa.JPG|thumb|right|300pp|<center>Nenúfar</center>]]
   −
Planta aquàtica nimfeàcea de diferents espècies, principalment la Nymphaea alba, nenúfar blanc; de fulles ovalades o redones que suren en la superfície de l’aigua. Popularment rep el nom de carabassera d’aigua.
+
El terme nenúfar, ninfeácea1​ o loto s'aplica, en general, a plantes aquàtiques en flors que creixen en llacs, estanys, charques, pantans o rieres de corrent llenta, estant usualment arrelades en el fondo.
    
== Etimologia ==
 
== Etimologia ==
(De l'àrap milufar, loto blau.) Nymphaea és un gènero de plantes, també conegudes com a nimfees, de la família de les nimfeàcies. És un gènero de plantes aquàtiques d'aigua dolça de flors grosses, que inclou espècies conegudes popularment com a nenúfars i lotus. Algunes d'estes es consideren flors sagrades en algunes religions i èpoques, com el lotus blau que era venerat en l'antic Egipte. Estes plantes són molt apreciades en jardineria per decorar estanys i superfícies chicotetes d'aigua calmada. Hi ha algunes varietats híbrides molt decoratives. Hi ha nimfees, com Nymphaea mexicana que poden ser espècies invasores.
+
De l'àrap milufar, loto blau, Nymphaea és un gènero de plantes, també conegudes com a nimfees, de la família de les nimfeàcies.  
    
== Descripció ==
 
== Descripció ==
 +
És un gènero de plantes aquàtiques d'aigua dolça de fulles ovalades o redones que suren en la superfície de l'aigua, flors grosses, que inclou espècies conegudes popularment com a nenúfars i lotus.
 +
 +
Els nenúfares es desenrollen a costa d'un talle carnós (rizoma) que viu entre els materials acumulats en el fondo de charques i cursos estancats d'aigües poc profundes. Els fulls tenen un bon tamany i forma casi circular en una profunda escotadura que aplega fins a l'inserció del pecíol en el llim (part plana). Estos fulls, de la mateixa manera que les flors, són flotants i naixen directament del rizoma, al que s'unixen per llarcs pecíols.
 +
 +
Les flors de bon tamany inclús molt grans, es visten en multitut de pétals imbricats formant una espècie de bol en el centre del qual es troben els estams i pistils. L'àmplia gama de colors de la flor inclou el blanc pur, marfil, crema, rosa, roig, carmesí, cobriç i groc en distintes tonalitats segons varietats. En situacions apropiades l'emissió de flors és contínua de [[maig]] a [[setembre]]. La profunditat de plantació necessària per als diferents tipos de nenúfars oscila entre 20 cm i el metro, mentres que la superfície d'extensió foliar va de 0,5 a 1,5 metros quadrats.
 +
 +
==Utilisació ==
 +
Algunes d'estes es consideren flors sagrades en algunes religions i èpoques, com el lotus blau que era venerat en l'antic Egipte. Estes plantes són molt apreciades en jardineria per decorar estanys i superfícies chicotetes d'aigua calmada. Hi ha algunes varietats híbrides molt decoratives. Hi ha nimfees, com Nymphaea mexicana que poden ser espècies invasores.
    +
Popularment rep el nom de carabassera d'aigua.
    
== Galeria fotogràfica ==
 
== Galeria fotogràfica ==
23 895

edicions

Menú de navegació