Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
5373 bytes afegits ,  23:46 6 dec 2009
Pàgina nova, en el contingut: «Clementina Ródenas va estudiar el Bachillerat en l'Institut de Requena passant a estudiar Ciències Econòmiques i Empresarials en l'[[Universitat de Valénc...».
Clementina Ródenas va estudiar el Bachillerat en l'Institut de [[Requena]] passant a estudiar Ciències Econòmiques i Empresarials en l'[[Universitat de Valéncia]] en 1966 i doctorant-se en Economia en 1978, en la qual cosa es va convertir en la primera dona en doctorar-se en la dita universitat. Per oposició va passar a ser professora titular d'Història Econòmica en 1979.

En 1975 va ingressar en el [[Partit Socialiste del País Valencià]] i en l'[[Unió General de Treballadors]] sent membre de la comissió de contes del [[PSPV-PSOE]] (fruit de la integració del PSPV en el PSOE en 1978) des de 1979 fins a 1985. Entre els anys 1983 i 1989 fon regidora de Facenda i primera tinent d'alcalde en l'Ajuntament de [[Valéncia]], en l'equip municipal presidit pel seu companyer de partit [[Ricart Pérez Casat]]. Després de la dimissió d'este a finals de 1988, fon triada alcaldesa, en només un vot de diferència sobre el valencianiste [[Vicent González Lizondo]] (Ródenas va obtindre 14 vots enfront dels 13 d'[[Unió Valenciana]] i [[Aliança Popular]]; el [[Centre Democràtic i Social|CDS]] i [[Esquerra Unida del País Valencià|Esquerra Unida]] es van abstindre).<ref>[http://www.elpais.com/articulo/espana/RODENAS/_CLEMENTINA/ESPAnA/COMUNIDAD_VALENCIANA/ESPAnA/UNIoN_VALENCIANA/CENTRO_DEMOCRaTICO_Y_SOCIAL/PARTIDO_SOCIALISTA_OBRERO_ESPAnOL_/PSOE/socialista/Clementina/Rodenas/accede/alcaldia/Valencia/gracias/abstencion/CDS/elpepiesp/19890114elpepinac_18/Tes La socialiste Clementina Ródenas accedix a l'alcaldia de Valéncia gràcies a l'abstenció del CDS], ''[[El País]]'', 14 de giner de 1989.</ref> Ródenas fon la candidata socialista en les [[eleccions municipals espanyoles de 1991|eleccions municipals de 1991]] que va guanyar en 45.000 vots de diferència sobre la seua rival més directa, [[Rita Barberá]], del [[Partit Popular]]. No obstant, no va conseguir la majoria absoluta (va obtindre 13 dels 33 regidors) i gràcies als pactes entre el [[Partit Popular]] i [[Unió Valenciana]] Barberá fon triada alcaldesa. Durant la llegislatura 1991-1995 Ródenas fon cap de l'oposició municipal en l'Ajuntament de Valéncia i presidenta de la [[Diputació de Valéncia]]. Fon també representant de la [[Federació Espanyola de Municipis i províncies]] en el [[Consell de les regions d'Europa]].

En el VII Congrés del PSPV-PSOE (abril de 1994), Ródenas fon triada membre de la Comissió Eixecutiva.<ref name="historia">[http://www.pspv-psoe.net/pspv/pspv/historia.php Història del PSPV-PSOE] (en valencià).</ref> En les [[eleccions a les Corts Valencianes de 1995|eleccions autonòmiques de 1995]] fon la número dos de la candidatura per per Valéncia, després de [[Joan Lerma]]. La desfeta socialista (van passar de 45 a 32 diputats, donant pas a un govern del Partit Popular, encapçalat per [[Eduardo Zaplana]] va fer que el grup parlamentari socialiste quedara en l'oposició. Ródenas va ocupar el càrrec de portaveu per a assunts econòmics i de Facenda del dit grup. En 1997 va dimitir per motius personals.

Clementina Ródenas fon triada membre del Comité Federal del [[PSOE]] en el XXXIV Congrés (juny de 1997) i va formar part de la Comissió Federal d'Estatuts i Reglaments, junt en atres militants com [[José Montilla]] o [[Carmen Romero]] la qual va redactar els reglaments per a les [[eleccions primàries]] que rigen el PSOE des de llavors.<ref>[http://www.elmundo.es/1998/01/19/espana/19N0034.Html La direcció del PSOE aprovarà hui el calendari de les seues eleccions primàries], ''[[El Mundo]]'', 19 de giner de 1998.</ref> Un mes després, al juliol, es va celebrar un congrés del partit en què Joan Lerma fon substituït per [[Joan Romero]]. Ródenas no va repetir com a membre de la Comisió Executiva.<ref name="historia" /> Al juny de 1998 es van celebrar les primàries per a triar el candidat del PSPV-PSOE a la presidència de la Generalitat Valenciana. El secretari general, Joan Romero, va competir en [[Antoni Asunción]] i Clementina Ródenas, que en el recolzament del secretari general del PSOE, Joaquín Almunia. Va guanyar el primer, en Ródenas com la candidata menys votada.<ref>[http://www.elmundo.es/1998/06/28/espana/28N0142.html Valéncia, única comunitat en candidat «borrellista»], ''[[El món (Espanya)|El món]]'', 28 de juny de 1998.</ref>

Ha escrit alguns llibres i artículs sobre economia, com ''Banca i industrialisació, 1840-1880'' (1979) i ''La Banca valenciana: una aproximació històrica'' (1982).

Està casada en el també polític socialiste [[Segon Bru]].

== Referències ==
{{listaref}}

== Enllaços externs ==
*[http://www.alfonselmagnanim.com/MEDIA/dicci_pol_val.pdf Diccionari biogràfic de polítics valencians 1810-2005]
*[http://www.pspv-psoevalencia.org/archivos/documentos/225/clementina%20r%C3%B3denas%20villena.pdf Apunt biogràfic en la web del PSPV-PSOE]

{{Successió
| predecessor = [[Ricart Pérez Casat]]
| títul = [[Anex:alcaldes de Valéncia|Alcalde de Valéncia]]
| periodo = [[1989]] – [[1991]]
| successor = [[Rita Barberá]]
| predecessor2 =
| títul2 = [[Diputació de Valéncia|Presidenta de la Diputació de Valéncia]]
| periodo2 = [[1991]] – [[1995]]
| successor2 = [[Enric Giner]]
}}

[[Categoria:Polítics de la Comunitat Valenciana]]
[[Categoria:Alcaldes de Valéncia]]
[[Categoria:Diputats de les Corts Valencianes]]

Menú de navegació