Canvis

16 bytes afegits ,  01:02 6 març 2010
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
{{travesses|WP:VER}}
 
{{travesses|WP:VER}}
 
{{oficial}}
 
{{oficial}}
{{LlistaPolítiques}}
+
Tots els artículs de [[Uiquipèdia en valencià]] '''han de tindre referències''' (és dir, [[Uiquipèdia:Referencies|indicar la font de l'informació]]) per a que el llector puga comprovar l'exactitut, precisió i neutralitat de l'artícul, i buscar més informació sobre el tema. Tot el contingut de Uiquipèdia ha d'haver segut publicat en un atre lloc (ya que [[Uiquipèdia:Uiquipèdia no és una font primària|Uiquipèdia no és una font primària]]), i per això sempre és possible per a l'autor de l'artícul incloure una referència.
Tots els artículs de [[Uiquipèdia en valencià]] '''han de tindre referències''' (és dir, [[Uiquipèdia:Referencies|indicar la font de l'informació]]) per a que el llector puga comprovar l'exactitut, precisió i neutralitat de l'articul, i buscar més informació sobre el tema. Tot el contingut de Uiquipèdia ha d'haver segut publicat en un atre lloc (ya que [[Uiquipèdia:Uiquipèdia no és una font primària|Uiquipèdia no és una font primària]]), i per això sempre és possible per a l'autor de l'articul incloure una referència.
      
==Fonts primàries i Uiquipèdia==
 
==Fonts primàries i Uiquipèdia==
 
En termes generals, poden distinguir-se dos classes de texts en la difusió del coneiximent:
 
En termes generals, poden distinguir-se dos classes de texts en la difusió del coneiximent:
 
* '''Fonts primàries''': Texts que presenten per primera volta troballes científics o històrics —com a observacions de laboratori, transcripcions d'experiments, investigacions realisades per mig de treball de camp, enquestes, censos, transcripcions jurídiques, documents d'época— o que oferix per primera vegada una interpretació teòrica d'estes troballes, incrementant o reestructurant els coneiximents sobre un saber.  
 
* '''Fonts primàries''': Texts que presenten per primera volta troballes científics o històrics —com a observacions de laboratori, transcripcions d'experiments, investigacions realisades per mig de treball de camp, enquestes, censos, transcripcions jurídiques, documents d'época— o que oferix per primera vegada una interpretació teòrica d'estes troballes, incrementant o reestructurant els coneiximents sobre un saber.  
* Texts que exposen de manera més o menys sistemàtica el que es presenta i desenrolla en les fonts primàries. Per eixemple: enciclopèdies, llibres de text, manuals, etc.
+
* Texts que exponen de manera més o menys sistemàtica el que es presenta i desenrolla en les fonts primàries. Per eixemple: enciclopèdies, llibres de text, manuals, etc.
   −
Per a elaborar les ''fonts primàries'' es necessita un complex procés de verificació, que inclou la revisió per parixes experts, la realisació d'experiments de confrontació i atres tipos d'investigació, es posa en marxa per a assegurar-se que la informació és fiable. Wikipedia no proporciona, ni pot proporcionar, eixe tipos de verificació. No obstant, sí que pot recolzar-se en el material que ha sigut publicat (i, per tant, verificat) independentment per atres fonts fiables i ben reputades.  
+
Per a elaborar les ''fonts primàries'' es necessita un complex procés de verificació, que inclou la revisió per parixesss experts, la realisació d'experiments de confrontació i atres tipos d'investigació, es posa en marcha per a assegurar-se que la informació és fiable. Uiquipèdia no proporciona, ni pot proporcionar, eixe tipos de verificació. No obstant, sí que pot recolzar-se en el material que ha segut publicat (i, per tant, verificat) independentment per atres fonts fiables i ben reputades.  
   −
Tant per raons d'honestedat intelectual com per a facilitar la comprovació independent de l'exactitut dels articles de Wikipedia, és crucial '''proporcionar referències que permeten la verificació dels articles'''. Esta política és un dels tres principis bàsics per a avaluar el contingut de Wikipedia, junt en el de [[Wikipedia:Punt de vista neutral|neutralidad en el punt de vista]] i el que [[Wikipedia:Wikipedia no és una font primaria|Wikipedia no és una font primària]]. Els tres principis estan íntimament relacionats: la neutralitat es garantix al representar adequada i objectivament l'opinió dels professionals, i la verificabilitat permet assegurar-se que la representació és efectivament adequada.
+
Tant per raons d'honestitat intelectual com per a facilitar la comprovació independent de l'exactitut dels articles de Uiquipèdia, és crucial '''proporcionar referències que permeten la verificació dels articles'''. Esta política és un dels tres principis bàsics per a evaluar el contingut de Uiquipèdia, junt en el de [[Uiquipèdia:Punt de vista neutral|neutralitat en el punt de vista]] i el que [[Uiquipèdia:Uiquipèdia no és una font primària|Uiquipèdia no és una font primària]]. Els tres principis estan íntimament relacionats: la neutralitat es garantix al representar adequada i objectivament l'opinió dels professionals, i la verificabilitat permet assegurar-se que la representació és efectivament adequada.
   −
Per això, tots els articles de Wikipedia han de detallar les fonts elaborades en la confecció del mateix; gràcies a elles, és possible assegurar-se que hi ha un recolzament respectable per a les afirmacions abocades en ells, i disipar els dubtes que puguen existir sobre el caire que puga tindre. La reproducció cuidadosa dels punts de vista i les apreciacions de les fonts expertes constituïxen el model que garantisa la serietat d'una enciclopèdia.
+
Per això, tots els artículs de Uiquipèdia han de detallar les fonts elaborades en la confecció del mateix; gràcies a elles, és possible assegurar-se que hi ha un recolzament respectable per a les afirmacions abocades en ells, i dissipar els dubtes que puguen existir sobre el caire que puga tindre. La reproducció cuidadosa dels punts de vista i les apreciacions de les fonts expertes constituïxen el model que garantisa la serietat d'una enciclopèdia.
    
==Per que donar referències?==
 
==Per que donar referències?==
Llínea 45: Llínea 44:     
Si algú discutix la veracitat, la precisió o la neutralitat d'un article, l'única manera de demostrar-la és donant fonts per a comprovar-ho:
 
Si algú discutix la veracitat, la precisió o la neutralitat d'un article, l'única manera de demostrar-la és donant fonts per a comprovar-ho:
* [[Wikipedia:Presumix bona fe|Presume bona fe]] de part de tots els colaboradors, pero exigix-los (i exigix-te a tu mateix) aportar les seues fonts en cas de controvèrsia.  
+
* [[Uiquipèdia:Presupon bona fe|Presupon bona fe]] de part de tots els colaboradors, pero exigix-los (i exigix-te a tu mateix) aportar les seues fonts en cas de controvèrsia.  
* La informació no garantida per referències ha de traslladar-se a la pàgina de discusió de l'article si algú la posa en dubte, per a fer més fàcil la seua recuperació si algun dels participants pot aportar fonaments per a la mateixa.
+
* La informació no garantida per referències ha de traslladar-se a la pàgina de discussió de l'artícul si algú la posa en dubte, per a fer més fàcil la seua recuperació si algun dels participants pot aportar fonaments per a la mateixa.
   −
Inclús si no hi ha controvèrsies en un moment Donat, previsor; potser eventualment algú dubte del que s'ha escrit, i potser l'autor no estiga disponible en eixe moment per a afegir la referència. És millor aclarir l'orige de la informació des del principi, per a garantir la seua estabilitat en Wikipedia. De fet, afegir referències a informació aportada per atres autors és una manera excelent d'ajudar a donar-li solidesa al proyecte.
+
Inclús si no hi ha controvèrsies en un moment donat, sigues previsor; potser eventualment algú dubte de lo que ha escrit, i potser l'autor no estiga disponible en eixe moment per a afegir la referència. És millor aclarir l'orige de l'informació des del principi, per a garantisar la seua estabilitat en Uiquipèdia. De fet, afegir referències a l'informació aportada per atres autors és una manera excelent d'ajudar a donar-li solidea al proyecte.
   −
[[Categoria:Wikipedia]]
+
[[Categoria:Uiquipèdia]]