Canvis

1999 bytes eliminats ,  16:10 8 jun 2010
Contingut canviat per «Vixca només es pronuncia aixina pels apitxats de València! La resta de valencians pronunciem visca!!!».
Llínea 1: Llínea 1: −
'''Agustín Trigo Mezquita''' ([[Valéncia]], [[26 de setembre]] de [[1863]] - [[19 de maig]] de [[1952]]) fon un farmacèutic, industrial i polític [[valencià]].
+
Vixca només es pronuncia aixina pels apitxats de València! La resta de valencians pronunciem visca!!!
 
  −
Fill d'un comerciant de la [[Plaça del Mercat]] de [[Valéncia]], estudià farmàcia en [[Barcelona]] i va obtindre la llicenciatura en l'any [[1888]]. L'any [[1892]] va conseguir el grau de doctor en [[Madrit]]. Va ser pioner de la indústria farmacèutica en [[Valéncia]], a on va fundar els '''"[[Laboratorios Farmacéuticos del Dr. Trigo]]"''', en el número 130 del carrer de [[Sagunt]]. El seu producte principal era el citrat de magnèsia efervescent, que es venia etiquetat en l'image d'una llauradora valenciana i al fons la silueta del [[Micalet]]. Posteriorment, els laboratoris s'especialisarien en la fabricació d'essències i sirops de [[taronja]] i [[llimó]]. Va ser el creador del popular refresc [[Trinaranjus]], llançat al mercat l'any [[1933]] i actualment propietat de la multinacional [[Cadbury Schweppes]].
  −
 
  −
Militant del [[Partit d'Unió Republicana Autonomista]], després de les eleccions municipals d'abril de [[1931]] formà part del nou consistori de Valéncia, i el 16 d'abril de [[1931]] fon escollit [[alcalde de Valéncia]]. Aprofità el càrrec pera impulsar la constitució d'una comissió regional pera redactar un proyecte d'[[Estatut d'Autonomia de Valéncia de 1931|Estatut d'Autonomia de Valéncia]] el juliol de [[1931]], pero hagué de posar la ciutat dos semanes en estat de guerra degut als assalts a edificis religiosos en maig de [[1931]]. Va deixar el càrrec l'octubre de [[1931]] a causa de la mala acollida de les seues iniciatives.
  −
 
  −
== Referències ==
  −
* [http://www.alfonselmagnanim.com/MEDIA/dicci_pol_val.pdf  Biografies de polítics valencians]
  −
* Vicente Gascón Pelegrí. ''Prohombres valencianos en los últimos cien años, 1878-1978''. València. Caixa d'Aforros de Valéncia, 1978. ISBN 845002603X
  −
 
  −
 
  −
{{Traduït de|ca|Agustín_Trigo_Mezquita}}
  −
 
  −
[[Categoria:Valencians]]
  −
[[Categoria:Alcaldes de Valéncia]]
  −
[[Categoria:Empresaris valencians]]
  −
[[Categoria:Polítics Valencians]]
 
Usuari anónim