Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2 bytes eliminats ,  20:00 25 feb 2011
sense resum d'edició
Llínea 3: Llínea 3:     
== Parts de l'arbre ==
 
== Parts de l'arbre ==
*'''Arraïl''': es la part de l'arbre que queda baix [[terra]]. La seua funció principal es la de subjetar l'arbre i absorbir l'[[aigua]] i els minerals del sol. La majoría dels arbres tenen una [[arraïl]] principal de la que sorgixen les arraïles secundaries.
+
*'''Arraïl''': es la part de l'arbre que queda baix [[terra]]. La seua funció principal es la de subjetar l'arbre i absorbir l'[[aigua]] i els minerals del sol. La majoria dels arbres tenen una [[arraïl]] principal de la que sorgixen les arraïles secundaries.
*'''Brot''': Es l'estructura de l'arbre que separa les arraïles de la copa, on es sitúen les branques i les fulles. En el cas dels arbres el brot es nomena tronc. La funció del tronc es la de separar les fulles de les arraïles i trasportar la savia bruta des del sol cap a les fulles i la savia elaborada mijant el proces de la [[fotosintesis]]. El brot o tronc dels arbres creix tots els anys. Este creiximent pot ser continuo, en caso dels arbres tropicals o subtropicals i durant el periodo adequat (periodo vegetatiu) en els arbres de [[clima]] templat o [[fret]]. El brot esta format per dos tipos diferents de teixits: el [[floema]] que forma la corfa i el [[xilema]], que forma la [[fusta]].  
+
*'''Brot''': Es l'estructura de l'arbre que separa les arraïles de la copa, on es situen les branques i les fulles. En el cas dels arbres el brot es nomena tronc. La funció del tronc es la de separar les fulles de les arraïles i transportar la sabia bruta des del sol cap a les fulles i la sabia elaborada mijant el procés de la [[fotosintesis]]. El brot o tronc dels arbres creix tots els anys. Este creiximent pot ser continu, en cas dels arbres tropicals o subtropicals i durant el periodo adequat (periodo vegetatiu) en els arbres de [[clima]] templat o [[fret]]. El brot esta format per dos tipos diferents de teixits: el [[floema]] que forma la corfa i el [[xilema]], que forma la [[fusta]].  
    
== Tipo d'arbres ==
 
== Tipo d'arbres ==
D'acort al creiximent del brot distinguem dos tipos d'arbres:
+
D'acort al creiximent del brot distinguim dos tipos d'arbres:
*'''Arbres de creiximent exògen''': A este tipo de creiximent pertanyen la majoría dels arbres. En ells el creiximent es realisa per adició de nova fusta per damunt de l'antiga. Podem dir que l'arbre s'expandix cap a fora. Quan est aument es produix en zones en canvis estacionals l'aument de diàmetro del tronc es manifesta en forma d'anells de creiximent que es puguen distinguir pel seu diferent color o durea. En regions on no es produixen canvis d'estació el creiximent es uniforme i no es formen anells.
+
*'''Arbres de creiximent exogen''': A este tipo de creiximent pertanyen la majoria dels arbres. En ells el creiximent es realisa per adició de nova fusta per damunt de l'antiga. Podem dir que l'arbre s'expandix cap a fora. Quan est aument es produïx en zones en canvis estacionals l'aument de diàmetro del tronc es manifesta en forma d'anells de creiximent que es puguen distinguir pel seu diferent color o durea. En regions on no es produïxen canvis d'estació el creiximent es uniforme i no es formen anells.
*'''Arbres de creiximent endògen''': El creiximent endògen es dona en pocs arbres, com les palmeres. En este cas el creiximent es produix per l'adició de nova fusta cap a dins. En este cas tampoc es formen anells de creiximent.
+
 
 +
*'''Arbres de creiximent endogen''': El creiximent endogen es dona en pocs arbres, com les palmeres. En este cas el creiximent es produïx per l'adició de nova fusta cap a dins. En este cas tampoc es formen anells de creiximent.
    
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Arbres]]
 
[[Categoria:Arbres]]
111 713

edicions

Menú de navegació