Canvis

139 bytes afegits ,  14:07 5 jun 2013
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Image:Gandia.Palacio ducal.JPG|thumb|250px|Palau Ducal de Gandia.]]
 
[[Image:Gandia.Palacio ducal.JPG|thumb|250px|Palau Ducal de Gandia.]]
Entre els monuments mes importants de la ciutat de [[Gandia]] destaca el Palau Ducal, que ha segut objecte de numeroses restauracions. Casa natalicia de [[Sant Francesc de Borja]]. Destaca el Pati d'Armes, gòtic i la Galeria Rossejada, del [[s. XVII]], en taulellets originals de l'época. Està considerat una de les mansions senyorials mes importants de la [[Corona d'Aragó]]. L'habitació de [[Francesc de Borja]] se conserva pràcticament tal i com estava en aquell llavors i no se permet chafar-la, només pot vore's des de fora.
+
Entre els monuments mes importants de la ciutat de [[Gandia]] destaca el Palau Ducal, que ha segut objecte de numeroses restauracions. Casa natalícia de [[Sant Francesc de Borja]]. Destaca el Pati d'Armes, gòtic i la Galeria Rossejada, del [[s. XVII]], en taulellets originals de l'época. Està considerat una de les mansions senyorials mes importants de la [[Corona d'Aragó]]. L'habitació de [[Francesc de Borja]] se conserva pràcticament tal i com estava en aquell llavors i no se permet chafar-la, només pot vore's des de fora.
    
== Historia ==
 
== Historia ==
   −
El rei [[Jaume II]] el Just, concedix en el 1323 el senyoriu de Gandia al seu fill l'infant Pere, cuyo fill [[Alfons el Vell]], hereta posteriorment este senyoriu (1359)i ho eleva a la categoria de Ducat Real en 1399. Es Alfons el Vell, qui escomença la construcció del palau.
+
El rei [[Jaume II]] el Just, concedix en el [[1323]] el senyoriu de Gandia al seu fill l'infant Pere, i el seu fill [[Alfons el Vell]], hereta posteriorment este senyoriu ([[1359]]) i ho eleva a la categoria de Ducat Real en [[1399]]. Es Alfons el Vell, qui escomençara la construcció del palau.
   −
En l'any 1485 Encanye de Borja, (futur papa [[Aleixandre VI]]), després de satisfer un deute que el rei [[Ferrando II d'Aragó|Ferrando el Catòlic]] tenia, des de l'any 1470, en la ciutat de [[Valéncia]], a on Gandia actuava com penyora, compra el Ducat de Gandia, per al seu fill [[Pere Lluís de Borja]], qui es convertix en el primer [[duc de Gandia]].
+
En l'any [[1485]] Rodrigo de Borja, (futur papa [[Aleixandre VI]]), després de satisfer un deute que el rei [[Ferrando II d'Aragó|Ferrando el Catòlic]] tenia, des de l'any 1470, en la ciutat de [[Valéncia]], a on Gandia actuava com a penyora, compra el Ducat de Gandia, per al seu fill [[Pere Lluís de Borja]], qui es convertix en el primer [[duc de Gandia]].
    
En [[1887]] els [[jesuïtes]] compraren el Palau Ducal en subasta publica, ya que se trobava en practica enruna.
 
En [[1887]] els [[jesuïtes]] compraren el Palau Ducal en subasta publica, ya que se trobava en practica enruna.
Llínea 15: Llínea 15:     
* El Saló d'Aguiles
 
* El Saló d'Aguiles
* La Galeria Rossejada, formada per cinc sales en els sostres pintats a l'oli per [[Gaspar de l'Horta]] i el seu taller. Inicis del segle XVIII. Destaca la sala central, o Sala de la Glorificació, en una barroca alegoria del triumfo de Sant Francesc de Borja.
+
* La Galeria Rossejada, formada per cinc sales en els sostres pintats a l'oli per Gaspar de la Huerta i el seu taller. Inicis del segle XVIII. Destaca la sala central, o Sala de la Glorificació, en una barroca alegoria del triumfo de Sant Francesc de Borja.
 
* El Saló de les Corones
 
* El Saló de les Corones
 
* La Capella neogòtica
 
* La Capella neogòtica
Llínea 32: Llínea 32:     
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
 +
* Soler Salcedo, Juan Miguel (2008). Nobleza Española: grandeza inmemorial 1520. Visión Libros. ISBN 8498861799.
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==