Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
938 bytes afegits ,  21:01 18 jun 2013
Pàgina nova, en el contingut: «Els '''mamífers''' ('''Mammalia''') son una classe de vertebrats amniotes homeoterms (de "sanc calenta"), en monyo i [[...».
Els '''mamífers''' ('''Mammalia''') son una [[classe (biologia)|classe]] de [[vertebrats]] [[amniotes]] [[homeoterms]] (de "sanc calenta"), en [[monyo]] i [[glàndules mamaries]] productores de [[llet]] en la que alimenten a les cries. La majoria son [[vivípars]] (en la notable excepció dels [[monotremes]]: [[ornitorrinc]] i [[tachyglossidae]]).

Se tracta d'un [[taxó]] [[monofilètic]]; es dir, tots descendixen d'un antepassat comú que se remonta a finals del [[Triàsic]], fa mes de 200 millons d'anys. Pertanyen al [[clado]] [[sinápsits]], que inclou també numerosos "reptils" emparentats en els mamífers, com els [[pelicosauris]] i els [[cinodonts]].

Se coneixen unes 5.486 espècies actuals,de les quals 5 son [[monotremes]], 272 son [[marsupials]] i el restant, 5.209, son [[placentaris]]. La ciència que estudia els mamífers se denomina [[teriologia]], [[mastozoologia]] o [[mamiferologia]].
[[Categoria:Mamífers]]

Menú de navegació