Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2144 bytes afegits ,  16:23 16 nov 2013
Pàgina nova, en el contingut: «thumb|270px|Porta de la Vila La '''muralla urbana d'Albaida''' és troba en la localitat d'Albaida, en la comarca de...».
[[Image:Porta_de_la_Vila,Albaida.JPG|thumb|270px|Porta de la Vila]]
La '''muralla urbana d'Albaida''' és troba en la localitat d'[[Albaida]], en la comarca de la [[Vall d'Albaida]], en la [[província de València]]. Les seues restes es localisen fonamentalment en les proximitats de l'iglésia parroquial.

Esta catalogada com [[Be d'Interes Cultural]], el 15/3/2011.

Entre les escasses restes d'esta muralla d'orige [[almohade]] ([[segle XIII]]) es troben tres de les seues portes: la '''Porta de València''' o '''Porta D’Aljorf''', la '''Porta d'Ontinyent''' i la '''Porta de Vila''', la mes majestuosa.
==Historia==
[[Albaida]] mostra vestigis de poblament des d'[[epoca íbera]], encara que la ciutat com tal te orige musulmà, passant a formar part de la [[Corona d'Aragó]] en [[1244]], expulsant al poc temps als musulmans de la vila i repoblant-se de cristians. En [[1604]], passà a formar part del [[Marquesat d'Albaida]] del que formava part la ciutat i els seus pobles llimítrofs. Adquirí un gran protagonisme durant la [[Guerra de l'Independència]] per la seua resistència contra els francesos.
La '''muralla d'Albaida''' es d'amijans del [[segle XII]], encara que fon reformada en els [[segles XIII]]-[[XVII]]. El seu orige es situa en el [[periodo almohade]], quan és disposa la construcció d'una fortificació més solida i emplaçada en un lloc mes baix com es el Tossal de la Vila. Reconquistada [[Albaida]] en [[1244]], [[Jaume I]] en [[1248]] manà construir les primeres cases en el menut recint amurallat, cridat Clos de la Vila, aixina com també en la part inferior del Tossal, a on és forma el [[Raval Jussà]]. És una estructura defensiva d'àmbit urbà. La construcció està datada cronològicament en la primera mitat del [[segle XIII]], en [[época islàmica]], encara que fon posteriorment tornada a aprofitar durant l'[[época feudal]]. En l'actualitat, del perímetro de la muralla és conserven alguns restants de torres i murs integrats en espais arquitectònics posteriors, com poden ser edificis de vivendes.
[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
211

edicions

Menú de navegació