Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
5 bytes afegits ,  19:36 12 maig 2014
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
La '''fonètica''' (del grec ''φωνή'' (phonê) "so" o "veu") és la [[ciència]] que estudia els [[so de la parla|sons de la parla]] o [[fon]]s. Estos sons es produïxen en l'[[aparell fonador]]. Això no obstant, la fonètica no estudia els [[so de la parla|sons]] produïts per l'[[aparell fonador]], que no formen part de la [[parla]] (la [[tos]], un [[estornut]], per eixemple). És una disciplina que es mou a cavall entre l'[[acústica]], que és la part de la [[física]] que estudia el [[so fonètic|so]], i la [[llingüística]].
+
La '''fonètica''' (del [[grec]] ''φωνή'' (phonê) "so" o "veu") és la [[ciència]] que estudia els [[so de la parla|sons de la parla]] o [[fon]]s. Estos sons es produïxen en l'[[aparell fonador]]. Això no obstant, la fonètica no estudia els [[so de la parla|sons]] produïts per l'[[aparell fonador]], que no formen part de la [[parla]] (la [[tos]], un [[estornut]], per eixemple). És una disciplina que es mou a cavall entre l'[[acústica]], que és la part de la [[física]] que estudia el [[so fonètic|so]], i la [[llingüística]].
   −
A banda del so, la fonètica s'ocupa d'atres unitats relacionades: la [[sílaba]], l'[[entonació (fonètica)|entonació]] de la frase, l'accent prosòdic i les pauses que el parlant introduïx al seu discurs.
+
A banda del so, la fonètica s'ocupa d'atres unitats relacionades: la [[sílaba]], l'[[entonació (fonètica)|entonació]] de la frase, l'accent prosòdic i les pauses que el parlant introduïx en el seu discurs.
    
La fonètica es pot subdividir en tres branques:
 
La fonètica es pot subdividir en tres branques:
   −
* '''Fonètica articulatòria''' (estudia els sons orals des d'un punt de vista articulatori, és a dir, descriu tots els òrguens que intervenen en la seua producció).
+
* '''Fonètica articulatòria''' (estudia els sons orals des d'un punt de vista articulatori, és dir, descriu tots els òrguens que intervenen en la seua producció).
 
* '''Fonètica acústica''' (estudia els sons orals des d'un punt de vista físic).
 
* '''Fonètica acústica''' (estudia els sons orals des d'un punt de vista físic).
 
* '''Fonètica perceptiva''' (estudia la descodificació de la [[parla]]).
 
* '''Fonètica perceptiva''' (estudia la descodificació de la [[parla]]).
107 810

edicions

Menú de navegació