Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
65 bytes afegits ,  19:08 28 set 2014
m
Llínea 32: Llínea 32:     
==Desenroll de la Primera Guerra Mundial==
 
==Desenroll de la Primera Guerra Mundial==
Una volta declarada la guerra, els alemans invadixen Belgica i Luxemburg en busca d'una victoria rapida, pero foren detinguts pels francesos prop del riu Marne en la Primera Batalla del Marne. Alli s'establiren abdos eixercits (front occidental) que se basà en una cruenta guerra de trincheres durant tres anys, a on no hague alvanços significatius de ningu dels dos bandos.
+
Una volta declarada la guerra, els alemans invadixen Belgica i Luxemburg en busca d'una victoria rapida, pero foren detinguts pels francesos prop del riu Marne en la Primera Batalla del Marne. Alli s'establiren abdos eixercits (front occidental) que se basà en una cruenta guerra de trincheres durant tres anys, a on no hagué alvanços significatius de ningú dels dos bandos.
   −
Mentres tant, l'eixercit alema obri un segon foc d'atac contra Russia (front Oriental). Alli derrotaren sense majors dificultats a les tropes saristes que se donen en retirada; i els alemans alvancen en territori russo. Hi ha enfrontaments tambe en la frontera entre Russia i Austria-Hongaria a on els eixercits saristes continüen debilitant-se i per a 1916 ya no hi ha grans accions ofensives per la seua part. Aci els eixercits se valieren de les seues cavalleries com principal tactica de combat.L'Occidental i l'Oriental foren els principals fronts de combat en terra, pero no els unics. Atres fronts de la Primera Guerra Mundial foren:
+
Mentres tant, l'eixercit alemà obrí un segon foc d'atac contra Rússia (front Oriental). Allí derrotaren sense majors dificultats a les tropes saristes que se donen en retirada; i els alemans alvancen en territori russo. Hi ha enfrontaments també en la frontera entre Rússia i Austria-Hongaria a on els eixercits saristes continüen debilitant-se i per a [[1916]] ya no hi ha grans accions ofensives per la seua part. Ací els eixercits se varen valdre de les seues cavalleries com a principal tactica de combat. L'Occidental i l'Oriental foren els principals fronts de combat en terra, pero no els unics. Atres fronts de la Primera Guerra Mundial foren:
    
*el front Balcanic
 
*el front Balcanic
Llínea 44: Llínea 44:  
*el front Africà
 
*el front Africà
   −
Tambe hague operacions militars de menor envergadura en certes illes del Pacific.
+
També hagué operacions militars de menor envergadura en certes illes del Pacific.
    
*lluita naval en [[Canal de la Taca]], [[Mar del Nort]], [[Mar Mediterraneu]], Atlantic, Pacific Sur i mar Adriatic.
 
*lluita naval en [[Canal de la Taca]], [[Mar del Nort]], [[Mar Mediterraneu]], Atlantic, Pacific Sur i mar Adriatic.
   −
En 1915 i 1916, els submarins alemans afonaren dos barcos en tripulacio estadounidenca, causant la mort de decenes de civils. En abril de 1917, els [[Estats Units]] entren en el conflicte en soport dels Aliats. Mesos despres, Russia (en plena [[Revolucio Bolchevica]]), se retira de la guerra firmant un armistici en les Potencies Centrals, que li implica grans perdües economiques i territorials.
+
En 1915 i 1916, els [[submarí|submarins]] alemans afonaren dos barcos en tripulació estadounidenca, causant la mort de decenes de civils. En [[abril]] de [[1917]], els [[Estats Units]] entren en el conflicte en soport dels Aliats. Mesos després, Rússia (en plena [[Revolucio Bolchevica]]), se retira de la guerra firmant un armistici en les Potencies Centrals, que li implica grans perdües economiques i territorials.
   −
Despres de la rendicio russa, Alemanya ocupa [[Polonya]], [[Ucrania]], [[Finlandia]], els [[Països Baltics]] i part de Bielorussia. La seua estrategia es enviar totes les seues tropes al front Occidental per a buscar una victoria rapida abans de l'aplegada dels nortamericans. La campanya decisiva escomença en març de 1918, pero l'eixercit alemà –debilitats i cansades- no aplegaren a complir el seu objectiu d'atacar Paris. Les tropes franceses i estadounidencas obtenen una victoria definitoria en la segona batalla del Marne, a on els tancs britanics i l'aviacio prenen crucial importancia.
+
Després de la rendicio russa, Alemanya ocupa [[Polonya]], [[Ucrania]], [[Finlandia]], els [[Països Baltics]] i part de Bielorussia. La seua estrategia és enviar totes les seues tropes al front Occidental per a buscar una victoria ràpida abans de l'aplegada dels nortamericans. La campanya decisiva escomença en [[març]] de [[1918]], pero l'eixercit alemà –debilitat i cansat- no aplegà a complir el seu objectiu d'atacar [[Paris]]. Les tropes franceses i estadounidencas obtenen una victoria definitoria en la segona batalla del Marne, a on els tancs britanics i l'aviació prenen crucial importancia.
   −
A partir d'aci les Potencies Centrals no podran recuperar-se. Poc despres Bolgaria demana un armistici i posteriorment se rendix l'[[Imperi Otomà]] i els italians vencen als austriacs. L'eixercit alemà es desarticulat en una batalla en Amiens. La derrota es irreversible. L'Emperador [[Guillem II]] fugi a Holanda, la nova Republica Alemana firma l'armistici de Rethondes, el 11 de novembre de 1918.
+
A partir d'ací les Potencies Centrals no podran recuperar-se. Poc després Bolgaria demana un armistici i posteriorment se rendix l'[[Imperi Otomà]] i els italians vencen als austriacs. L'eixercit alemà és desarticulat en una batalla en Amiens. La derrota és irreversible. L'Emperador [[Guillem II]] fugi a Holanda, la nova Republica Alemana firma l'armistici de Rethondes, el [[11 de novembre]] de 1918.
    
==Conseqüencies de la Primera Guerra Mundial==
 
==Conseqüencies de la Primera Guerra Mundial==
110 425

edicions

Menú de navegació