Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
24 bytes eliminats ,  12:09 19 oct 2014
Llínea 85: Llínea 85:     
==== La llegenda de Carlemany (l'Andorra franca) ====
 
==== La llegenda de Carlemany (l'Andorra franca) ====
[[File:Estàtua d'Homenatge a Carlemany.JPG|thumb|Homenatge a Carlemany, estàtua situada a la parròquia de Canillo, lloc on suposadament va passar l'emperador per alliberar els andorrans dels sarraïns|left]]A la mort de Clovis, el regne es reparteix entre els 4 fills d’aquests tal com l’imposa la tradició franca. No caldrà esperar gaire temps perquè els fills comencin a barallar-se sobre qui té més o menys dret o no a dominar tal o tal territori. S’entrarà doncs en un període de conflicte entre els successors d’aquests 4 fills fins a arribar a [[Carles Martell]], fill de Pipí II, de la [[dinastia Carolíngia]]. Andorra va seguir dins del territori franc malgrat aquestes disputes. Però els musulmans estaven a prop i l’any 714 s’ataquen a [[Catalunya]]. Carles Martell decideix intervenir i al 732 els atura a [[Poitiers]]. Els musulmans es retiren i neix la ''Llegenda de Carlemany''. Diu aquesta que [[Carlemany]], net de Carles Martell, va fundar Andorra en reconeixement a l’ajuda prestada pels seus habitants contra els musulmans sarraïns l'any 800, moment on el Papa de Roma corona Carlemany com a Emperador d'Occident. La llegenda també diu que Carlemany va entrar per Canillo a cavall i va expulsar els àrabs que es concentraven a Andorra. Això explica que a l’himne andorrà es faci referència a Carlemany com l’alliberador de la nació andorrana.  
+
[[File:Estàtua d'Homenatge a Carlemany.JPG|thumb|Homenatge a Carlemany, estàtua situada a la parròquia de Canillo, lloc on suposadament va passar l'emperador per lliberar els andorrans dels sarraïns|left]]
 +
A la mort de Clovis, el regne es reparteix entre els 4 fills d'estos tal com l’imposa la tradició franca. No caldrà esperar gaire temps perquè els fills comencin a barallar-se sobre qui té més o menys dret o no a dominar tal o tal territori. S’entrarà doncs en un període de conflicte entre els successors d’aquests 4 fills fins a arribar a [[Carles Martell]], fill de Pipí II, de la [[dinastia Carolíngia]]. Andorra va seguir dins del territori franc malgrat estes disputes. Però els musulmans estaven a prop i l’any 714 s’ataquen a [[Catalunya]]. Carles Martell decidix intervindre i al 732 els atura a [[Poitiers]]. Els musulmans es retiren i neix la ''Llegenda de Carlemany''. Diu esta que [[Carlemany]], net de Carles Martell, va fundar Andorra en reconeiximent a l’ajuda prestada pels seus habitants contra els musulmans sarraïns l'any 800, moment on el Papa de Roma corona Carlemany com a Emperador d'Occident. La llegenda també diu que Carlemany va entrar per Canillo a cavall i va expulsar els àraps que es concentraven a Andorra. Això explica que a l’himne andorrà es faci referència a Carlemany com l’alliberador de la nació andorrana.  
    
{{citació|''El gran Carlemany, mon pare
 
{{citació|''El gran Carlemany, mon pare
Llínea 106: Llínea 107:  
[[El Gran Carlemany|-> ''Himne d'Andorra'']]''}}
 
[[El Gran Carlemany|-> ''Himne d'Andorra'']]''}}
   −
Ara bé, aquest relat no és altra cosa que una [[llegenda]] i no es pot provar que Carlemany alliberés Andorra dels sarraïns. Tanmateix, llegenda o no, el que sí que és cert és que Carlemany accepta el tron l’any 768 en un moment on l’''amenaça ''musulmana es feia cada vegada més seriosa. L’avançament ràpid de les trobes musulmanes cap a l’interior d’Europa va fer que els francs iniciessin la conquesta de les terres del sud dels Pirineus creant novament la [[Marca Hispànica]]. Si bé Andorra feia part de l'imperi franc, la presència musulmana als Pirineus feia que el país declinés més cap al costat àrab, que no pas franc. Quan Carlemany pren possessió del seient, divideix l’imperi franc en comtats, on  fica al capdavant els comtes, i crea marques militars de defensa com ara la Marca Hispànica. Andorra serà per tant, un cop més, dins d'aquesta línia de defensa militar però també dins del comtat d'Urgell. Això permeté al rei franc controlar molt millor l’imperi, sense necessitat de patir per les invasions. Els primers signes d’aquesta estabilitat va ser l’entrada en el “[[Renaixement carolingi]]”. Amb el temps, la figura de Carlemany ha anat prenent cada vegada més força a Andorra. D'uns fets no certificats en va néixer una llegenda, d'una llegenda un himne i avui encara el nom de Carlemany és ben present al país. L'any 2009 s'inaugurava el Centre Comercial Illa Carlemany, situat a l'Avinguda Carlemany i l'any 1953 s'inaugurava l'Hotel Carlemany (un hotel balneari construït amb granit i maó amb façana noucentista). Elements, que si no són rellevants, il·lustren la importància que aquest rei Carolingi té per Andorra.
+
Ara bé, aquest relat no és atra cosa que una [[llegenda]] i no es pot provar que Carlemany alliberés Andorra dels sarraïns. Tanmateix, llegenda o no, el que sí que és cert és que Carlemany accepta el tron l’any 768 en un moment on l’''amenaça ''musulmana es feia cada vegada més seriosa. L’avançament ràpid de les trobes musulmanes cap a l’interior d’Europa va fer que els francs iniciessin la conquesta de les terres del sud dels Pirineus creant novament la [[Marca Hispànica]]. Si bé Andorra fea part de l'imperi franc, la presència musulmana als Pirineus feia que el país declinés més cap al costat àrap, que no pas franc. Quan Carlemany pren possessió del seient, divideix l’imperi franc en comtats, on  fica al capdavant els comtes, i crea marques militars de defensa com ara la Marca Hispànica. Andorra serà per tant, un cop més, dins d'aquesta línia de defensa militar però també dins del comtat d'Urgell. Això permeté al rei franc controlar molt millor l’imperi, sense necessitat de patir per les invasions. Els primers signes d'esta estabilitat va ser l’entrada en el “[[Renaixement carolingi]]”. Amb el temps, la figura de Carlemany ha anat prenent cada vegada més força a Andorra. D'uns fets no certificats en va néixer una llegenda, d'una llegenda un himne i hui encara el nom de Carlemany és ben present al país. L'any 2009 s'inaugurava el Centre Comercial Illa Carlemany, situat a l'Avinguda Carlemany i l'any 1953 s'inaugurava l'Hotel Carlemany (un hotel balneari construït amb granit i maó en frontera noucentista). Elements, que si be no són rellevants, ilustren la importància que este rei Carolingi té per Andorra.
    
====Mort de Carlemany (l'Andorra catalana)====
 
====Mort de Carlemany (l'Andorra catalana)====
6408

edicions

Menú de navegació