Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
{{encapçalament|{{PAGENAME}}|[[Lenin]]|''De les tasques del proletariat en la present revolució'', més conegudes com ''Les tesis d'abril'', foren publicades originalment com "О задачах пролетариата в данной революции", el [[7 d'abril]] de [[1917]] en el diari «Pravda», n. 26.|Traductor=|Idioma=rus}}
+
{{encapçalament|{{PAGENAME}}|[[Lenin]]|''De les tasques del proletariat en la present revolució'', més conegudes com ''Les tesis d'abril'', foren publicades originalment com "О задачах пролетариата в данной революции", el 7 d'abril de 1917 en el diari «Pravda», n. 26.|Traductor=|Idioma=rus}}
    
<div class=prose>
 
<div class=prose>
En haver arribat tot just la nit del 3 d'abril a Petrograt, sols podia certament adreçar-me a l'assamblea del 4 d'abril en els inconvenients de la manca de preparació, en un report de les tasques del proletariat revolucionari.
+
En haver arribat a la nit del 3 d'abril en Petrograt, soles podia certament afegir-me a l'assamblea del 4 d'abril en els inconvenients de la manca de preparació, en un report de les tasques del proletariat revolucionari.
   −
L'únic que podia fer per simplificant-me el treball, - i el dels ''oponents'' diligents, - era elaborar unes tesis ''escrites''. Les he llegides i les he passades. Les llig molt lentament i les ''rellig:'' de primer a l'assamblea dels bolchevics, després a l'assamblea de bolchevics i menchevics.
+
Lo únic que podia fer per simplificar-me el treball, - i el dels ''oponents'' diligents, - era elaborar unes tesis ''escrites''. Les he llegides i les he passades. Les llig molt lentament i les ''rellig:'' de primer a l'assamblea dels bolchevics, en acabant en l'assamblea de bolchevics i menchevics.
    
Mecanografie estes tesis personals meues en l'únic afegit d'unes notes explicatives molt breus, que eren molt més detallades en el report.
 
Mecanografie estes tesis personals meues en l'únic afegit d'unes notes explicatives molt breus, que eren molt més detallades en el report.
Llínea 10: Llínea 10:  
===Tesis===
 
===Tesis===
   −
'''PRIMERA:''' En la nostra actitut davant la guerra pel que fa a Rússia i al nou govern de Lvov i companyia certament sostenim que és una guerra imperialista degut al caràcter capitalista d'este govern i que és inadmissible la més chicoteta concessió al «defensisme revolucionari».
+
'''PRIMERA:''' En la nostra actitut davant la guerra pel que fa a Rússia i al nou govern de Lvov i companyia certament sostenim que és una guerra imperialista degut al caràcter capitaliste d'este govern i que és inadmissible la més chicoteta concessió al «defensisme revolucionari».
   −
A la guerra revolucionària que realment justificaria el defensisme revolucionari, el proletariat conscient hi pot consentir únicament baix la condició de: a) traspàs de l'autoritat a mans del proletariat i dels sectors pobres de la pagesia que se li unixquen; b) refús pràctic de qualsevol anexió, més allà del refús verbal; c) clar trencament pràctic en tots els interessos del capital.
+
En la guerra revolucionària que realment justificaria el defensisme revolucionari, el proletariat conscient pot consentir únicament baix la condició de: a) traspàs de l'autoritat a mans del proletariat i dels sectors pobres dels llauradors que se li unixquen; b) refús pràctic de qualsevol anexió, més allà del refús verbal; c) clar trencament pràctic en tots els interessos del capital.
    
Davant la indubtable manca de conscienciació d'amples capes dels representants defensistes revolucionaris, que reconeixen la guerra com a necessària, i no veuen els guanys com a objectiu, davant l'engany burgués, és especialment necessari explicar-los en detall, persistentment i pacient, la conexió indissoluble del capital en la guerra imperialista, demostrar que acabar la guerra d'una forma veritablement democràtica, sense violència, ''és impossible'' sense l'enderrocament del capital.
 
Davant la indubtable manca de conscienciació d'amples capes dels representants defensistes revolucionaris, que reconeixen la guerra com a necessària, i no veuen els guanys com a objectiu, davant l'engany burgués, és especialment necessari explicar-los en detall, persistentment i pacient, la conexió indissoluble del capital en la guerra imperialista, demostrar que acabar la guerra d'una forma veritablement democràtica, sense violència, ''és impossible'' sense l'enderrocament del capital.
Llínea 22: Llínea 22:  
   
 
   
   −
'''SEGONA:''' L'originalitat de la situació present a Rússia consistix en la ''transició'' des del primer estadi de l'autoritat revolucionària de la burguesia en virtut de la consciència i organisació insuficients del proletariat, - ''cap al segon'' estadi que hauria de lliurar l'autoritat a mans del proletariat i dels sectors pobres de la pagesia.
+
'''SEGONA:''' L'originalitat de la situació present en Rússia consistix en la ''transició'' des del primer estadi de l'autoritat revolucionària de la burguesia en virtut de la consciència i organisació insuficients del proletariat, - ''cap al segon'' estadi que hauria de lliurar l'autoritat a mans del proletariat i dels sectors pobres dels llauradors.
   −
Aquesta transició es caracterisa, d'una banda, per un màxim de llegalitat (Rússia és ''ara'' el país més lliure del món de tots els països beligerants), d'atra banda, per l'absència de violència contra les masses i, finalment, per l'actitud confiada, inconscient vers el govern dels capitalistes, els pijors enemics del món i del socialisme.
+
Esta transició es caracterisa, d'una banda, per un màxim de llegalitat (Rússia és ''ara'' el país més lliure del món de tots els països beligerants), d'atra banda, per l'absència de violència contra les masses i, finalment, per l'actitud confiada, inconscient vers el govern dels capitalistes, els pijors enemics del món i del socialisme.
    
Esta originalitat mos exigix destrea per adaptar-nos a les condicions ''especials'' de tasca del partit, en un ambient de dimensions sense precedents, de dur a la vida política a les masses proletàries.
 
Esta originalitat mos exigix destrea per adaptar-nos a les condicions ''especials'' de tasca del partit, en un ambient de dimensions sense precedents, de dur a la vida política a les masses proletàries.
Llínea 30: Llínea 30:  
   
 
   
   −
'''TERCERA''' Cap soport al govern provisional, la denúncia de la completa falsetat de totes les seues promeses, en especial la del refús a les anexions. Cal denunciar, per contes d'alimentar ilusions inadmissibles, de «proclamar» que ''este'' govern, el govern dels capitalistes, ''ha deixat de ''ser imperialista.
+
'''TERCERA''' Cap soport al govern provisional, la denúncia de la completa falsetat de totes les seues promeses, en especial la del refús a les anexions. Cal denunciar, per contes d'alimentar ilusions inadmissibles, de «proclamar» que ''este'' govern, el govern dels capitalistes, ''ha deixat de ''ser imperialiste.
    
   
 
   
   −
'''QUARTA''' Reconeiximent del fet que en la majoria dels soviets de representants obrers el nostre partit es troba en minoria, i en minoria dèbil, davant del ''bloc de tots'' els oportunistes chicotets-burguesos, de la influència de la burguesia i dels que transmeten la seua influència al proletariat, elements que van des dels nacional-socialistes, els social-revolucionaris, etcétera, etcétera.
+
'''QUARTA''' Reconeiximent del fet que en la majoria dels sovietics de representants obrers el nostre partit es troba en minoria, i en minoria dèbil, davant del ''bloc de tots'' els oportunistes chicotets-burguesos, de la influència de la burguesia i dels que transmeten la seua influència al proletariat, elements que van des dels nacional-socialistes, els social-revolucionaris, etcétera, etcétera.
   −
L'explicació a les masses ha de ser que en els soviets hi ha ''l'única'' forma de govern revolucionari i que per tant la nostra tasca mentres ''este'' govern siga baix la influència de la burguesia, sols pot ser ''l'explicació'' pacient, regular, perseverant i incansable dels errors de la seua tàctica i en especial pel que fa a la necessitats pràctiques de les masses.
+
L'explicació a les masses ha de ser que en els sovietics hi ha ''l'única'' forma de govern revolucionari i que per tant la nostra tasca mentres ''este'' govern seguixca baix l'influència de la burguesia, soles pot ser ''l'explicació'' pacient, regular, perseverant i incansable dels errors de la seua tàctica i en especial pel que fa a la necessitats pràctiques de les masses.
   −
Mentres seguim en minoria, realisarem una feina de crítica i de denúncia dels errors, alhora que defensam el traspàs de tot el poder als soviets de representants obrers i que l'experiència de les masses els lliurarà d'errors.
+
Mentres seguim en minoria, realisarem una faena de crítica i de denúncia dels errors, alhora que defengam el traspàs de tot el poder als sovietics de representants obrers i que l'experiència de les masses els lliurarà d'errors.
    
   
 
   
3829

edicions

Menú de navegació