Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
8 bytes eliminats ,  14:09 18 gin 2015
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
Un '''refrany''' (del [[llatí]], ''refringere'') és l'exposició en forma de sentència d'una idea, de la qual se saca una conclusió, ensenyança o norma de conducta. La [[paremiologia]] és l'estudi dels refranys.
+
Un '''refrany''' (del [[llatí]], ''refringere'') és l'exposició en forma de sentència d'una idea, de la qual se trau una conclusió, ensenyança o norma de conducta. La [[paremiologia]] és l'estudi dels refranys.
   −
El refrany és una oració que es diu sempre igual, no admet variacions. Acostuma a tenir un orige antic i fa referència a diversos temes: el temps, les malalties, la gent dels llocs, el comportament humà, remeis de salut... Sempre conté una ensenyança. Sol utilisar el recurs de la [[rima]] (permet memorisar-lo millor) i de vegades conté [[metàfora|metàfores]], és a dir, té un sentit figurat, no pas lliteral. Els refranys venen de la tradició oral, reflectixen la forma de fer i de ser dels pobles en una época particular. Alguns tenen validea hui dia i d'atres són caducs i retrògrades en el fons.
+
El refrany és una oració que es diu sempre igual, no admet variacions. Acostuma a tindre un orige antic i fa referència a diversos temes: el temps, les malalties, la gent dels llocs, el comportament humà, remeis de salut... Sempre conté una ensenyança. Sol utilisar el recurs de la [[rima]] (permet memorisar-lo millor) i de vegades conté [[metàfora|metàfores]], és dir, té un sentit figurat, no lliteral. Els refranys venen de la tradició oral, reflectixen la forma de fer i de ser dels pobles en una época particular. Alguns tenen validea hui dia i atres són caducs i retrògrades en el fons.
    
Hi ha diversos reculls de refranys i normalment s'organisen segons la temàtica.
 
Hi ha diversos reculls de refranys i normalment s'organisen segons la temàtica.
   −
== Vejau també ==
+
== Vore també ==
 
* [[Anex:Refranys valencians]]
 
* [[Anex:Refranys valencians]]
    
[[Categoria:Gèneros lliteraris]]
 
[[Categoria:Gèneros lliteraris]]
108 918

edicions

Menú de navegació