Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
12 bytes afegits ,  19:14 24 gin 2016
m
Llínea 29: Llínea 29:     
== Història ==
 
== Història ==
Antiga [[alqueria]] musulmana, la seua titularitat va ser otorgada per [[Jaume I d'Aragó]] a [[Bernardo Castelló]] en l'any [[1238]], el qual la canvià per atres possessions a [[Ponce Soler]]. Posteriorment, se li va confiscar i passa a mans de la Corona. En [[1319]] [[Joan Escrivà]] comprà el senyoriu i despuix l'adquirí la família Vilaragut, els quals el veneneren en el [[segle XV]] als Aguilar. Després passa a ser patrimoni dels [[Pardo de la Casta]]. Un dels membres d'esta família, Luis Pardo, obtingué el títul de comte d'Alaquàs l'any [[1577]]. Més tart, el comtat va pertànyer als marquesos de Manfredi i, despuix al baró de Bolbait. Hui se conserva el palau-castell alçat baix el patrimoni de [[Luis Pardo de la Casta]] i recentment recuperat per al públic general per l'Ajuntament d'Alaquàs; se tracta d'una construcció de planta quadrangular, en quatre torres de 25 m. d'altura, de les quals només se conservaven tres. En una recent restauració s'ha reconstruït la quarta torre.  
+
Antiga [[alqueria]] musulmana, la seua titularitat va ser otorgada per [[Jaume I d'Aragó]] a [[Bernardo Castelló]] en l'any [[1238]], el qual la canvià per atres possessions a [[Ponce Soler]]. Posteriorment, se li va confiscar i passa a mans de la Corona. En [[1319]] [[Joan Escrivà]] comprà el senyoriu i despuix l'adquirí la família Vilaragut, els quals el veneneren en el [[sigle XV]] als Aguilar. Posteriorment passa a ser patrimoni dels [[Pardo de la Casta]]. Un dels membres d'esta família, Luis Pardo, obtingué el títul de comte d'Alaquàs en l'any [[1577]]. Més tart, el comtat va pertànyer als marquesos de Manfredi i, despuix al baró de Bolbait. Hui se conserva el palau-castell alçat baix el patrimoni de [[Luis Pardo de la Casta]] i recentment recuperat per al públic general per l'Ajuntament d'Alaquàs; se tracta d'una construcció de planta quadrangular, en quatre torres de 25 m. d'altura, de les quals només se conservaven tres. En una recent restauració s'ha reconstruït la quarta torre.  
    
=== Etimologia ===
 
=== Etimologia ===
El nom d'Alaquàs és de orige àrap, ya que prove d'''al-quas'', és dir, ''els arcs'' o ''les arcades'' i fa referència a una localitat situada al voltant de 20 quilómetros del [[Barranc de Torrent]]. Com una sequia procedent de [[Manises]] esta construïda en moltes arcades, o degut a la possible existència d'unes arcades d'algun pont moro ya desaparegut, els àraps el nomenaren d'esta forma. Ya durant la conquista cristiana, despuix de sitiar la localitat, [[Jaume I d'Aragó]] donà a [[Berenguer de Castellnou]] ''Alaquaz'', tal com consta en el document de concessió.
+
El nom d'Alaquàs és de orige [[àrap]], ya que prove d'''al-quas'', és dir, ''els arcs'' o ''les arcades'' i fa referència a una localitat situada al voltant de 20 quilómetros del [[Barranc de Torrent]]. Com una sequia procedent de [[Manises]] esta construïda en moltes arcades, o degut a la possible existència d'unes arcades d'algun pont moro ya desaparegut, els àraps el nomenaren d'esta forma. Ya durant la conquista cristiana, despuix de sitiar la localitat, [[Jaume I d'Aragó]] donà a [[Berenguer de Castellnou]] ''Alaquaz'', tal com consta en el document de concessió.
    
== Demografia ==
 
== Demografia ==
111 182

edicions

Menú de navegació