José Luis Lassaletta Cano

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

José Luis Lassaletta Cano (Alacant, 1933 - † ibid. 3 de maig de 2002)[1] fon un polític valencià, alcalde de la ciutat d'Alacant (Espanya) entre els anys 1979 i 1991.[2]

Llicenciat en Filosofia i Lletres (rama d'Història)[3] per la Universitat d'Alacant, Lassaleta ocupà durant la década de 1970 posats de rellevància tant en el PSOE, com en el sindicat UGT, a on eixercí el càrrec de Secretari de Cultura. També fon vicepresident del Alicante Club de Fútbol.

En l'any 1979, fon el candidat a l'alcaldia d'Alacant pel PSOE en les primeres eleccions municipals en acabar la dictadura franquista. En el 43,5 % dels vots, el PSOE era el partit més votat en la ciutat i Lassaleta iniciava aixina el seu mandat, convertint-se en hereu d'un Llorenç Carbonell, que quaranta anys abans, havia segut l'últim alcalde elegit per les urnes. Ademés, des de 1979, ocupà la presidencia de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Durant els seus dotze anys com Alcalde d'Alacant (fon reelegit en el càrrec en els comicis de 1983 i 1987) intentà solucionar el caos urbanístic mediant la creació d'una via de circumvalació i impulsà el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). Dotà a la ciutat de zones verdes, realisant parcs i jardins en diversos barris; i construint nous centres de salut, coleges i centres socials. Caben destacar igualment els actes realisats en 1990 sobre la commemoració del Quint Centenari de la concessió a Alacant del títul de ciutat.

En les eleccions municipals de l'any 1991 no fon inclós en la llista socialiste a la corporació municipal alacantina i fon substituït pel diputat socialiste Ángel Luna, que guanyà les eleccions i resultà elegit alcalde. Despuix de deixar l'alcaldia, Lassaleta compaginà la seua activitat com militant del PSOE en iniciatives en el sí dels moviments veïnals.

Fins la data, José Luis Lassaletta, ha segut el polític més votat en la ciutat d'Alacant en els últims anys, ya que en les eleccions municipals de 1983 obtingué el 62 % dels vots.

Referències[editar | editar còdic]

  1. «El ex alcalde de Alicante José Luis Lassaletta fallece a los 69 años». El País.com.
  2. «Corporaciones Anteriores: Composición». Ajuntament d'Alacant.
  3. Quién es quién en España (1992). Sor Angela de la Cruz.


Predecessor:
Pascual Coloma Sogorb
Escudo de Alicante corona abierta.svg
Alcalde d'Alacant

1979 - 1991
Successor:
Ángel Luna González