José Polo de Bernabé

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José Polo de Bernabé i Borrás
Josepolo.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Empresari i polític
Naiximent: 12 de decembre de 1812
Lloc de naiximent: Quartell, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 4 d'octubre de 1889
Lloc de defunció: Vilarreal, Regne de Valéncia, Espanya

José Polo de Bernabé i Borrás (Quartell, 12 de decembre de 1812 - Vilarreal, 4 d'octubre de 1889) fon un empresari i polític valencià.

Biografia

Polo de Bernabé fon un personage molt vinculat a la província de Castelló, va eixercitar diverses facetes durant la seua vida, entre les que destaquen les d'agricultor i polític.

En la seua activitat agrícola incorporà novetats tecnològiques que varen tindre una important repercussió en la producció, com l'us dels superfosfats i abonaments minerals per a l'abonat. En les seues més de 2.500 fanecades de terreny va reemplaçar vinyes i oliveres per tarongers mandarins, introduint aixina el cultiu de la mandarina en la Plana Baixa. Potencià el comerç exterior de taronges, precedent del modern comerç en Les Halles de París i varis mercats anglesos.

Intervingué en la política des de la seua joventut i ocupà diversos càrrecs a lo llarc de la seua vida. Fon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Valéncia, senador per la província de Balears i més tart senador vitalici.

Membre de l'Unió Lliberal, en els últims anys va accentuar el seu inclinament esquerrà. Afavorí el moviment cooperatiu i és autor d'una Memòria sobre les societats cooperatives.

Polo de Bernabé fallí en la localitat castellonenca de Vilarreal el 4 d'octubre de l'any 1889.

Vilarreal, localitat d'orige de la seua família, li va dedicar un monument en l'any 1949: un a tamany natural, realisat per l'escultor Ortells que es troba ubicat en el jardí de Sant Pasqual Baylón.

Enllaços externs