Karachi

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Panoràmiques de Karachi

Karachi (urdu: کراچي, sindhi: ڪراچي) és la ciutat més poblada de Pakistan, capital de la província de Sind. Històricament la ciutat portuària occidental del Raj britànic, ara és el centre financer, comercial i portuari del Pakistan. En una població de 17,8 millons d'habitants aproximadament, està considerada la 11.ª ciutat més gran del món en térmens de població metropolitana.

Karachi és la sèu de les principals corporacions pakistanís d'indústria textil, naviera, automovilística, d'entreteniment, art, moda, publicitat, desenrolls informàtics i investigació mèdica. És també un dels centres educatius més importants d'Àsia meridional i del Món Islàmic.

La ciutat goja d'una posició privilegiada per la seua situació geogràfica en la costa de la mar Aràbiga, al noroest de la desembocadura del riu Indo. És una de les ciutats de major creiximent del món. Va ser la capital original de Pakistan fins a la construcció d'Islamabad i conta en el port de Karachi i el port de Bin Qasim, un dels més grans i ocupats de la regió. La població de la ciutat s'ha incrementat dràsticament despuix de la partició de l'Índia que forçà a centenars de mils de refugiats d'Índia a establir-se en la ciutat. Des de la seua independència del Regne Unit en l'any 1947, l'economia de la ciutat ha atret a emigrants de tot el país i de les afores com Iran, Tajikistan, Birmània, Sri Lanka, China, Bangla Desh o Afganistan. A pesar de la seua agitada història política, la ciutat continua atraent als buscadors de prosperitat i creiximent constant.

Karachi s'estén a lo llarc de 3 527 km² d'àrea. És coneguda localment com La ciutat de les llums (روشنين جو شهر), per la seua vivacitat, i com La ciutat del Quaid (شهرِ قائد), ya que va ser el lloc de naiximent i de sepeli de Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah, el fundador de Pakistan, que residí en la ciutat despuix de l'independència pakistaní.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons