Llibre

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Exemple de l'interior d'un llibre
Exemplar original de la Bíblia de Gutenberg
Llibres antics a la biblioteca de Merton College (Universitat d'Oxford, Regne Unit).

Un llibre (del llatí liber) és una obra impresa o manuscrita no periòdica que consta d'una série de fulls de paper (si és pergamí o vitela es parla de còdex), cosida o enquadernada de manera que es reunix en un volum. Segons la definició de l'UNESCO ha de tindre 49 pàgines o més, sense contar les cobertes. Un llibre pot tractar sobre qualsevol tema.

Un llibre és també cadascuna de les parts de l'obra en els codes i lleis d'una gran extensió. També se nomena llibre a tota obra independent, tot fent abstracció de la concreció física formal.

Un llibre és una colecció d'un o més treballs escrits, usualment imprés en paper i cobert en tapes per protegir-lo i organisar el material imprés.

Sintèticament, es pot dir que el llibre naix com a imitació del còdex, pero en paper en contes de pergamí. És entorn de l'imprenta que el llibre va anar atenyent la majoria de trets que li són característics i que al mateix temps el distinguixen del còdex.

Hui dia, encara aixina, esta definició no queda circumscrita al món imprés o dels soports físics, donada l'aparició i pujada dels nous formats documentals i especialment del web World Wide Web. El llibre digital, conegut com a e-book en anglés coloquial, està irrompent cada vegada en més força en el món del llibre i en la pràctica professional bibliotecària i documental. Ademés, el llibre també pot trobar-se en format d'àudio, en el qual cas és nomenat audiollibre.

Vore també[editar | editar còdic]