Poder constitucional

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Poder constitucional o poder constituent és la denominació del poder que té l'atribució d'establir la norma fonamental d'un ordenament jurídic, definint la forma de govern o la forma d'estat d'un estat. Esta facultat és eixercida per a constituir una nova reorganisació d'un Estat i en reformar la Constitució vigent. Per lo anterior, habitualment es distinguix un poder constituent primari o originari i un poder constituent derivat.

El poder constituent ha segut definit com la "voluntat política creadora de l'orde, que requerix naturalea originària, eficàcia i caràcter creador" i com la "voluntat originària, sobirana, suprema i directa que té un poble, per a constituir un Estat donant-li una personalitat al mateix i donar-se l'organisació jurídica i política que més li convinga".​ De totes maneres, existixen concepcions que consideren que el poder constituent originari pot recaure en el poble o en la nació.

Es considera que el poder constituent existix en els règims de Constitució rígida, en el que l'elaboració de les normes constitucionals requerix un procediment diferent al de les lleis públiques.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]