Posició

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Posició d'un punt P en un sistema de coordenades cartesianes.

En física, la posició d'una partícula indica la seua localisació en l'espai o en l'espai-temps. Es representa per mig de sistemes de coordenades.

En mecànica clàssica, la posició d'una partícula en l'espai es representa com una magnitut vectorial respecte a un sistema de coordenades de referència. En relativitat general, la posició no és representable per mig d'un vector euclidiano, ya que en l'espai-temps és corp en eixa teoria, per lo que la posició necessàriament deu representar-se per mig d'un conjunt de coordenades curvilínees arbitràries, que en general no poden ser interpretades com les components d'un vector físic genuí. En mecànica quàntica, la representació de la posició d'una partícula és encara més complexa, pels efectes de no localitat relacionats en el problema de la mesura de la mecànica quàntica.

En general, en un sistema físic o d'un atre tipo, s'utilisa el terme posició per a referir-se al estat físic o situació distinguible que exhibix el sistema. Aixina és comú parlar de la posició del sistema en un diagrama que ilustre variables d'estat del sistema.

Vector posició en mecànica clàssica

En mecànica clàssica, pel caràcter euclídeo de l'espai, la posició d'una partícula es representa per mig del vector de posició o radie vector, usualment simbolisat en la lletra <math>\mathbf{r}</math> o per mig de les coordenades del punt geomètric de l'espai en el que es troba la partícula.

La diferència del vector posició entre dos posicions distintes rep el nom de vector desplaçament i se li designa per <math>\Delta\mathbf r\,</math> (desplaçament finit) o per <math>d\mathbf r\,</math> (desplaçament infinitesimal).