Revolució del 5 de octubre de 1910

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La Revolució del 5 de octubre de 1910 va supondre la proclamació de la Primera República Portuguesa i va posar fi a la monarquia del rei Manuel II.

Entre les causes de la revolució se citen la subjugació del país als interessos colonials britànics, les despeses de la família real, el poder de l'iglésia, la inestabilitat política i social, el sistema d'alternança dels dos partits en el poder (progressistes i regeneradors), la dictadura de João Franco i en general la incapacitat d'acompanyar l'evolució dels temps i adaptar-se a la modernitat.

Estos factors conduïren a un procés d'erosió de la monarquia portuguesa del qual els defensors de la república, especialment el Partit Republicà, varen saber traure el màxim profit. El Partit Republicà es presentava com l'únic en un programa capaç de tornar al país el prestigi perdut i posar a Portugal en el camí del progrés.

Posteriorment a l'oposició de l'eixèrcit a combatre als prop de dos mil soldats i mariners rebels entre els dies 3 i 4 d'octubre de l'any 1910, la república es va proclamar a les 9:00 del dia següent en el balcó de l' Ajuntament de Lisboa. Despuix de la revolució, un govern provisional liderat per Teófilo Braga va dirigir el país fins al naiximent de la Primera República en l'aprovació de la Constitució de 1911. L'arribada de la república va implicar, entre atres coses, la substitució dels símbols nacionals: l'himne nacional i la bandera.