Universitat de La Sorbona

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Capella de Santa Ursula en La Sorbona

La Sorbona (en francés La Sorbonne) és un establiment públic d'ensenyament superior, hui dividit en dos universitats (Universitat de París III i Universitat de París IV). Es troba en el centre de París, en el districte 5 de París, davant del liceu Louis Le Grand i del Collège de France, molt prop del monument El Panteó, de les universitats (Universitat de París I i Universitat de París II, Universitat de París V, Universitat de París VI i del Jardin du Luxembourc. En el Academic Ranking of World Universities de l'any 2021 estava classificada en el lloc 35 del món, i en el QS World University Rankings 2022 estava considerada classificada en el lloc 72 del mon.

Va ser fundada en l'any 1257 per Robert de Sorbon en l'intenció de facilitar l'ensenyança de la teologia als alumnes pobres. Tres sigles més tart, es va convertir en un espai privilegiat per als debats de la facultat de teologia i va tindre un paper important en les querelles religioses del país, contra els jesuïtes en el sigle XVI i contra els janseistes en el sigle XVII.

En les seues aules, reconstruïdes completament entre els anys 1885 i 1901, s'ensenyen hui en dia, principalment humanitats, història, geografia, dret i llengües.

En l'any 1968 fon l'epicentre del maig francès.

Referències[editar | editar còdic]

  • Academic Ranking of World Universities (en anglés)
  • QS World University Rankings 2022 (en anglés)
  • Revolució sense morts (David Castillo)

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons