Biologia evolutiva

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La biologia evolutiva és la part de la biologia que estudia l'evolució. S'ocupa especialment de l'orige de les espècies a partir dels ancestres comuns, de la seua descendència, de com canvien a lo llarc del temps, com es multipliquen i, de manera gradual, es diversifiquen. L'especialista que estudia la biologia evolutiva se nomena biòlec evolutiu.

Descripció[editar]

La biologia evolutiva és un camp interdisciplinari perqué inclou científics d'una ampla gamma de camps d'estudi. Per eixemple, inclou científics que tenen la formació com a especialistes en determinats organismes, com mamífers, aucells, o serps, i utilisen estes organismes per a realisar estudis de cas de cara a trobar respostes a qüestions generals de l'evolució. També poden incloure's a paleontòlecs i geòlecs, que utilisen els fòssils per a conéixer millor aspectes en relació al temps i al tipo d'evolució, i a teòrics d'àrees com la genètica de poblacions i la sicologia evolutiva. Els experimentalistes han utilisat la selecció de drosòfiles (Drosophila) per a desenrollar una comprensió de l'evolució de l'envelliment, i els estudis d'evolució experimental és una subdisciplina molt activa.

Durant la década de 1990, la biologia del desenroll va reincorporar-se a la biologia evolutiva a través de l'estudi de la biologia evolutiva del desenroll.

Els seus descobriments es nodrixen en gran part de disciplines noves que estudien l'evolució sociocultural de la humanitat i l'evolució del comportament. Actualment, idees i aïnes conceptuals pròpies de l'àmbit de la biologia evolutiva estan trobant aplicació en l'estudi d'una gamma de temes de computació a nanotecnologia.

La vida artificial és una branca de la biociència de la informació que intenta fer de model, o inclús recrear, l'evolució d'organismes descrits per la biologia evolutiva. Normalment això se conseguix fent servir models matemàtics i informàtics.

Història[editar]

La biologia evolutiva va arribar a ser considerada com una disciplina acadèmica com a resultat de l'aparició de la teoria de la síntesis evolutiva moderna, en la década de 1930 i 1940. No obstant, no va ser fins als anys 1970 i 1980, que un número significatiu d'universitats tenen departaments que específicament inclouen el terme biologia evolutiva en els seus títuls. En els Estats Units, com a resultat del creiximent ràpit de la biologia molecular i celular, moltes universitats han modificat l'estructura dels departaments de biologia i ara existixen departaments de biologia molecular i cel·lular i departaments d'ecologia i biologia evolutiva que, a sovint, inclouen departaments més antics de paleontologia, zoologia i d'atres.

La microbiologia s'ha convertit últimament en una disciplina de l'evolució. S'ignorava originalment a causa de la pobrea dels trets morfològics i la manca d'un concepte d'espècie en la microbiologia. Actualment, els investigadors evolutius estan aprofitant els extensos coneiximents sobre fisiologia microbiana, genòmica microbiana, i el curt temps de generació d'alguns microbis que permet poder contestar millor determinades qüestions sobre l'evolució. Les característiques similars dels virus han portat a alvançar també en l'evolució d'estes microorganismes, especialment en el cas dels bacteriòfags.

Llista d'especialistes destacats[editar]

Entre els contribuents més rellevants del camp de la biologia evolutiva cal destacar:

Alguns especialistes que són coneguts principalment per haver-la popularisat:

També cal destacar les contribucions d'estes especialistes encara que no ho són en el camp de la biologia evolutiva:

Bibliografia[editar]

Llibres de text[editar]

Monografies destacades i atres obres[editar]

Plantilla:Branques biologia