Font de la Plaça de Vicent Iborra

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Font de la Plaça de Vicent Iborra (Valéncia)

La font de la Plaça de Vicent Iborra, del Barri del Carme de Valéncia, està situada en un quadrat ajardinat que se centra en la font allí portada en l'any 1967.

Esta font, és de ferro colat i grans proporcions, constituïda per un soport central, barroc, com tota ella, que sosté, a distinta alçada, dos plats sobreeixint, del superior, el remat, pel que ascendix l'aigua que s'aboca al plat més alt i d'este, pel seu bort, a l'inferior, més ample, que la llança per la boca de 8 maixquerons situats en el seu bort, a la tassa.

La tassa, és de pedra en brocal d'alçada mija que, en la base del pedestal, aplegà al port de Valéncia, en vàries peces, per mar en juny de l'any 1881. La font prèvia aprovació del proyecte per la Real Acadèmia de Sant Carles s'inaugure en maig del mateix any, incompleta puix, en el seu primer emplaçament de la Plaça del Mercat, en motiu del naiximent de la Princesa d'Astúries, assistint la seua tia l'infanta Maria Lluïsa Fernanda, germana de la reina Isabel II i el seu espós el duc de Montpesier.

Des de el 20 de juny de l'any 1878, esta font s'instalà en "El Plantio" de l'Albereda, centrant una rotonda en bancs, desapareguda al donar pas al transit del pont successor de l'antiga passarela. D'allí en l'any 1967, una volta restaurada, es va traslladar a la citada plaça de Vicent Iborra en el Barri del Carme de Valéncia. [1] [2] [3]

Referències[editar]

  1. Font de la Plaça de Vicent Iborra. Diputació de Valéncia
  2. Font de la Plaça de Vicent Iborra. Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
  3. Font de la Plaça de Vicent Iborra. Concejalia de Cultura de l'Ajuntament de Valéncia