Muchamel

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Iglésia parroquial del Salvador

Muchamel és una localitat de la Comunitat Valenciana, situada en la província d'Alacant, a 9 quilómetros de la capital.

Pertany a la comarca denominada L'Alacantí, nom este sense cap tradició històrica, que pretén substituir a l'històric nom de la comarca: L'horta d'Alacant.

Localisació[editar]

Muchamel es troba en el cor de l'Horta d'Alacant i mostra d'això és la seua intensa activitat agrària que ha arribat inclús a donar nom a una varietat pròpia de tomata (Tomata Muchamel).

Demografia[editar]

El municipi ha anat creixent degut a la seua proximitat a la ciutat d'Alacant, arribant a tindre en l'actualitat segons el cens del INE de l'any 2018, una població de 25.009 habitants.

Festes Locals[editar]

Les principals festes locals es celebren el dia 1 de març i els primers dies de setembre. En els dos casos les festes estan dedicades a la Mare de Déu de Loreto, Patrona de Muchamel.

La Mare de Deu del Loreto[editar]

El seus origens nos porten als inicis del sigle XVI, quan la població decidí construir una iglésia per a evitar que els veïns hagueren de traslladar-se a Sant Joan quan volien oir missa. Els muchamelers desijaven tindre una image de la Mare de Deu a la que poder venerar en eixa primera iglésia que no tenia encara cap image.

Per ad este fi compraren un quadro que els va oferir un pintor de Biar, al qual li varen donar l'advocació de Mare de Déu del Loreto. Esta image era treta en provessó quan s'organisaven rogatives demanant pluja per als camps, cosa que era molt corrent en una població eminentment agrària. En una d'estes rogatives que es dirigia al Monasteri de la Santa Faç, l'any 1545, es va produir un milacre, fent que l'image plorara, al mateix temps que la pluja descarregava sobre la població aliviant la seca que patien en tota l'Horta d'Alacant.

En agraïment a la Mare de Déu els jurats de Muchamel varen prometre celebrar el Milacre de la Llàgrima permanentment. Des d'aquell any cada u de març es celebra solemnement esta festivitat.

Política[editar]

Llista d'alcaldes des de les eleccions democràtiques de 1979
Periodo Nom de l'alcalde Partit polític
19791983 José Verdú Forner UCD
19831987 Fernando Ripoll Aracil PSPV-PSOE
19871991 Fernando Ripoll Aracil PSPV-PSOE
19911995 Fernando Ripoll Aracil PSPV-PSOE
19951999 Francisco Bernabeu Alberola PP
19992003 Asunción Llorens Ayela PSPV-PSOE
20032007 Asunción Llorens Ayela PSPV-PSOE
20072011 Asunción Llorens Ayela PSPV-PSOE
2011- Sebastián Cañadas Gallardo PP

Enllaços externs[editar]

Commons


Municipis de L'Alacantí
Agost    Aigües de Busot    Alacant    Busot    El Campello    Muchamel    Sant Joan d'Alacant    Sant Vicent del Raspeig    La Torre de les Maçanes    Xixona