Salvador Guaita Piles

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

Salvador Guaita Piles, Benifayó, (Valéncia), 1931 - Valéncia 2015, fon un artiste faller valencià.

Especialisat en la construcció de carrosses i mestre major del Gremi artesà d'artistes fallers entre els anys 1975 i 1983, en cuyo mandat se escomença a construir l'edifici gremial en la Ciuta de l'Artista Faller i el museu en la ciutat de l'artista faller.

Es va formar en els tallers dels grans mestres de la segona mitat del sigle XX com Abelardo Guillot, Julià Puche, Modesto Gonzàlez, Regino Mas i Carmelo Roda.

La seua primera falla en solitari la realisà en l'any 1956 per a la comissió de Mícer Rabasa-Albors, de la secció Tercera B.

Fon un artista con gran predicament en les falles del sector del Pla del Remei-Gran Via en els anys xixanta i en la secció Primera A fon l'artista de la falla San Vicente-Falangista Esteve entre 1962 i 1966, en dos segons premis i un premi d'Art (1963). En esta mateixa comissió debutà en secció Especial en "La caza" (1968), l'únic proyecte que va acometre en la màxima categoria.

Fon considerat "el geni dels carrossers" i com eixemple figuren els díhuit premis extraordinaris Baró de Cortés conseguits en la Batalla de flors de Valéncia, el primer d'ells en 1961.

Del seu taller també han eixit les Roques (o Carros triumfals) del Sant Càliç i de la Verge dels Desamparats, aixina com la figura de San Cristòfol, per a la processó del Corpus de Valéncia.

Vore també[editar]