Trinquet de l'Abdet

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Trinquet de l'Abdet

El Trinquet de l'Abdet, en la comarca de la Marina Baixa, és dels més antics de la Comunitat Valenciana: data de l'any 1772. Ademés, se conserva una modalitat històrica de la pilota valenciana: Galocheta en pilota grossa.

Abdet és una pedania de la població alacantina de Confrides.

Història[editar]

Taulell commemoratiu

Construït en l'any 1772, el trinquet de l'Abdet no era l'únic, sino que hi ha constància d'atres iguals en poblacions pròximes com Benimantell, Benimassot, Confrides, Guadalest, Murla i Tollos, pero tots estos han desaparegut en temps més o menys recents.

El trinquet original tenia el pis prensat, i les parets de pedra en morter, donant lloc a un terreny de joc irregular al bot. Entre els anys 1940 o 1950 el sol va se cimentà i les parets revestides, deixant cancha noble. I en l'any 2006 es va reformar el trinquet millorant les parets, i cobrint el pis en un ciment anti-rescolós i pintat de diversos colors per a marcar be l'àrea de joc.

Cancha[editar]

Trinquet de l'Abdet abans de la seua restauració

El trinquet de l'Abdet és més chicotet que els trinquets actuals, alcançant els 18 m. de llarc per 2,5 m. d'ample. És, puix, més semblant a les galochetes, pero sense els frontons al traure i al rest.

Al bell mig de la cancha, i pegat a la paret esquerra hi ha una pedra de 35 cm. d'alçada (la sella), a on s'ha de botar la pilota per a ferir i començar el quinze. En front de la sella, i a l'atra banda de la corda, hi ha el marro, una pedra molt més baixa, a on ha de caure la pilota en la treta.

Estes dos pedres estan fitant les mitats del trinquet, separades per la ret, una corda corbada i destensada, més alta als extrems que al centre, per dalt de la qual ha de passar la pilota.

Els llímits de cada equip són les ralles del traure i del rest, que marquen el punt màxim a on pot botar la pilota per a que siga bona. Actualment, tant la cancha com els llímits estan pintats en colors diferents per a facilitar la visió del joc.

En la paret dreta hi ha unes sifres dibuixades i en llínees verticals fins a la terra. Són les Ralles, que servixen com a guia per a saber a on s'ha parat la pilota i saber quin és el nou punt a guanyar o defendre. A la mitat del traure hi ha 2 ralles, i al rest n'hi ha fins al 20, ya que és el lloc més defensiu. Estes ralles foren pintades en la remodelació de l'any 2006, mentres que abans s'ampraven senyals en terra o dibuixos en guix pera marcar les ralles.

Modalitat[editar]

En el trinquet de l'Abdet es juga en Pilota grossa, una variant de la pilota valenciana precursora de les galochetes. El tret característic, puix, de la Pilota grossa és que es contínua jugant a ralles dins d'un trinquet. És puix, el nexe d'unió entre les Llargues i l'Escala i corda.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]