Diferencia entre pàgines "Aleixandre VI" i "Associació Defensora dels Interessos Alacantins"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Diferencia entre pàgines)
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Referencies' a 'Referències')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(Text reemplaça - 'Referencies' a 'Referències')
 
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Pope Alexander Vi.jpg|thumb|250px|<center>El Papa valencià, [[Aleixandre VI]]</center>]]
+
L''''Associació Defensora dels Interessos Alacantins''' (ADIA) era una entitat cultural que es va fundar en [[febrer]] de [[1979]] en [[Alacant]] i que agrupava al [[valencianisme]] de les comarques alacantines. Actualment està inactiva. Entre els seus fundadors es trobaven: José Pamblanco, Francisco Ramón i Quilis, Eleuterio Llorca i Antonio García Maylin.
[[File:Plaque Borja Valencia.jpg|thumb|250px|Mural en memoria d''''Aleixandre VI''', en l'Arquebisbat de [[Valéncia]]]] '''Aleixandre VI''' ([[Xàtiva]], {{flagicon|Valencia}} [[Regne de Valéncia|Valéncia]], [[1 de giner]] de [[1431]] – [[Roma]], [[Itàlia]] [[18 d'agost]] de [[1503]]) fon el [[Papa]] nº 214 de l'[[Iglésia Catòlica]] entre els anys [[1492]] i [[1503]]. El seu nom de naiximent era '''Roderic de Borja'''.
 
  
== Biografia ==
+
Poc temps despuix de la seua fundació, ADIA reclamà a la Conselleria de Cultura que prenguera una postura clara en relació al tema dels [[Països Catalans]] i la catalanisació del [[Regne de Valéncia]].<ref>Canfali, 20-Març-1979</ref>.
=== Primers anys ===
 
L'estirp dels [[Borgia]] te el seu orige en la noble família dels Borja els quals, provinents de la vila saragossana de [[Borja (Saragossa)|Borja]], s'havien instalat en el [[Regne de Valéncia]] despuix de participar en la seua conquista junt a [[Jaume I de Valéncia]]. Alguns membres dels quals s'establiren en [[Nàpols]] i [[Roma]] a mitat del [[sigle XV]] i adoptaren la grafia italiana per la que foren mundialment coneguts.
 
  
Roderic de Borja i Borja fon fill de Jofre de Borja i d'Isabel de Borja, germana del bisbe de [[Valéncia]], Anfós de Borja, futur Papa [[Calixt III]].<ref>Manuel Oliver: [http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/01349453133248178867680/p0000001.htm En Roderic de Borja. Els seus fills i descendents].</ref>
+
Feya les funcions de coordinadora i aglutinadora de les associacions valencianistes i en defensa de la llengua i l'identitat valenciana de les comarques alacantines. Com a associació es dedicava al terreny cultural en la que promovia conferencies, actes, cursos i publicacions sobre la llengua i l'identitat valenciana.
Encara que escomençà els seus estudis en [[Valéncia]], despuix de l'ascens de son tio al papat Roderic li va seguir a [[Roma]]. En els seus estudis en l'Universitat de [[Bolonya]] conseguí el [[doctorat]] en Dret, per lo qual passà a ser notari apostòlic.  El seu parentesc  en el papa li valgué ser nomenat en l'any [[1456]] [[Cardenal (catolicisme)#Cardenals diacans|cardenal diaca]] ''[[in pectore]] '' i llegat per  als estats de la [[Marca d'Ancona]], en [[1457]] vicecanceller de l'iglésia romana i en [[1458]] bisbe de Valéncia<ref name=Miranda>Salvador Miranda: [http://www.fiu.edu/~mirandas/bios1456.htm#Borja ''The Cardinals of the Holy Roman Church''].</ref>. En [[1468]] va rebre la diòcesis de Albano.<ref>[http://www.webdiocesi.chiesacattolica.it/cci_new/PagineDiocesi/index.jsp?idPagina=22875&rifi=&rifp= ''Diocesi suburbicaria di Albano''].</ref>
 
  
Participà en els [[cónclau]]s dels anys [[1458]], [[1464]] i [[1471]] en els que foren triats [[Papa|Papes]], respectivament [[Pio II]], [[Pau II]] i [[Sixt IV]]<ref name=Miranda />.
+
En ADIA entre atres, es trobaven les següents associacions:
 +
*Patronat Històric Artistic Cultural (PHACE) d'[[Elig]].
 +
*[[Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano]], d'Elig.
 +
*[[Grup Cultural Alcoya Regne de Valencia]], d'[[Alcoy]].
  
== Referències ==
+
 
{{listaref}}
+
== Edició de "Pomell de Valencianitat" ==
{{traduït de|es|Alejandro_VI}}
+
També va editar diverses publicacions entre les que podem destacar l'edició del llibre:
 +
*"Pomell de Valencianitat" ([[1987]]) de l’escritor alcoya [[Josep Boronat Gisbert]]. ISBN: 84-398-9894-0.
 +
 
 +
== Premis ==
 +
En [[1988]] ADIA va rebre el premi "Palma Dorada" del[[ Grup Cultural Ilicità]] en l'àmbit valencià.
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
*[[Els Borja]]
+
*[[Rogle Cultural Lluís Fullana]] d'Alacant.
*[[Calixt III]]
 
*[[Sant Francesc de Borja]]
 
*[[Palau dels Borja]]
 
  
== Enllaços externs ==
+
== Referències ==
* [http://www.homar.org/genealog/iii_gregolatino/vat06.htm Genealogia, Reis i Regnes: Els Borgia]
+
{{Reflist}}
*[http://www.cardonavives.com/artdocumentos.asp?id=1204&tit=La%20mentira%20de%20la%20suposta%20catalanitat%20dels%20Borja%20(I) La mentira de la suposta catalanitat dels Borja-I (Cardona Vives)]
 
*[http://www.cardonavives.com/artdocumentos.asp?id=1224&tit=La%20mentira%20de%20la%20suposta%20catalanitat%20dels%20Borja%20(i%20II) La mentira de la suposta catalanitat dels Borja-II (Cardona Vives)]
 
  
[[Categoria:Religió]]
+
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]
[[Categoria:Història Valenciana]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Religiosos]]
 
[[Categoria:Religiosos valencians]]
 
[[Categoria:Papes]]
 

Revisió de 14:12 26 maig 2021

L'Associació Defensora dels Interessos Alacantins (ADIA) era una entitat cultural que es va fundar en febrer de 1979 en Alacant i que agrupava al valencianisme de les comarques alacantines. Actualment està inactiva. Entre els seus fundadors es trobaven: José Pamblanco, Francisco Ramón i Quilis, Eleuterio Llorca i Antonio García Maylin.

Poc temps despuix de la seua fundació, ADIA reclamà a la Conselleria de Cultura que prenguera una postura clara en relació al tema dels Països Catalans i la catalanisació del Regne de Valéncia.[1].

Feya les funcions de coordinadora i aglutinadora de les associacions valencianistes i en defensa de la llengua i l'identitat valenciana de les comarques alacantines. Com a associació es dedicava al terreny cultural en la que promovia conferencies, actes, cursos i publicacions sobre la llengua i l'identitat valenciana.

En ADIA entre atres, es trobaven les següents associacions:


Edició de "Pomell de Valencianitat"

També va editar diverses publicacions entre les que podem destacar l'edició del llibre:

Premis

En 1988 ADIA va rebre el premi "Palma Dorada" delGrup Cultural Ilicità en l'àmbit valencià.

Vore també

Referències

  1. Canfali, 20-Març-1979