Diferència entre les revisions de "Auguste Mariette"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 14: Llínea 14:
 
'''François Auguste Ferdinand Mariette''' ([[Boulogne-sur-Mer]], [[11 de febrer]] de [[1821]]-[[El Cairo]], [[18 de giner]] de [[1881]]) fon un [[Arqueologia|arqueòlec]] i egiptòlec [[francés]].
 
'''François Auguste Ferdinand Mariette''' ([[Boulogne-sur-Mer]], [[11 de febrer]] de [[1821]]-[[El Cairo]], [[18 de giner]] de [[1881]]) fon un [[Arqueologia|arqueòlec]] i egiptòlec [[francés]].
  
Deprengué escritura hieroglífica i idioma [[copte]] i, renunciant al professorat, entrà com empleat en el [[Museu del Louvre]], acceptant un treball ingrat i mal remunerat. Observat per Emmanuel de Rougé i Charles Lenormant, fon enviat a [[Egipte]] en [[1850]], finançat pel Louvre, per a adquirir manuscrits coptes. El propòsit no se realisà i utilisà els fondos per a excavar en [[Saqqara]].
+
Deprengué escritura hieroglífica i idioma [[copte]] i, renunciant al professorat, entrà com empleat en el [[Museu del Louvre]], acceptant un treball ingrat i mal remunerat. Observat per Emmanuel de Rougé i Charles Lenormant, fon enviat a [[Egipte]] en l'any [[1850]], finançat pel Louvre, per a adquirir manuscrits coptes. El propòsit no se realisà i utilisà els fondos per a excavar en [[Saqqara]].
  
 
Des de [[1851]] fins [[1854]] descobrí i excavà el Serapeum de [[Menfis]]; també numeroses [[Mastaba|mastabes]] datades en l'[[Imperi Antic d'Egipte]].
 
Des de [[1851]] fins [[1854]] descobrí i excavà el Serapeum de [[Menfis]]; també numeroses [[Mastaba|mastabes]] datades en l'[[Imperi Antic d'Egipte]].
  
En [[1857]] tornà de nou a Egipte i conegué a [[Ferdinand de Lesseps]]. Excavà en [[Tebas]] i trobà el [[sarcòfec]] intacte d'[[Ahmose]], qui regnà fins 1567 a. C. i posà fi a la dinastia de reis invasors [[hicsos]], en la presa d'[[Avaris]].
+
En [[1857]] tornà de nou a Egipte i conegué a [[Ferdinand de Lesseps]]. Excavà en [[Tebas]] i trobà el [[sarcòfec]] intacte d'[[Ahmose]], qui regnà fins a l'any 1567 a. C. i posà fi a la dinastia de reis invasors [[hicsos]], en la presa d'[[Avaris]].
  
Mariette fon nomenat director d'antigores pel Jedive Abbas, en [[1858]]. Fundà i dirigí el Museu de Boulaq, precedent del [[Museu Egipci d'El Cairo]]. En [[1860]], descobrí i treballà en el temple d'[[Edfu]] que fa desenterrar.
+
Mariette fon nomenat director d'antigores pel Jedive Abbas, en l'any [[1858]]. Fundà i dirigí el Museu de Boulaq, precedent del [[Museu Egipci d'El Cairo]]. En [[1860]], descobrí i treballà en el temple d'[[Edfu]] que fa desenterrar.
  
Fon nomenat membre de l'Academia d'Inscripcions i Belles-Lletres en [[1878]]. Emmalalti greument, a causa de la seua [[diabetis]], i fallix en [[1881]], en El Cairo, a on fon soterrat.
+
Fon nomenat membre de l'Academia d'Inscripcions i Belles-Lletres en l'any [[1878]]. Emmalalti greument, a causa de la seua [[diabetis]], i fallix en [[1881]], en El Cairo, a on fon soterrat.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 19:41 4 dec 2017

Auguste Mariette
Auguste Mariette photography.jpg
Auguste Mariette per Nadar, ca.1861
Nacionalitat: Francés
Ocupació: Arqueòlec i egiptòlec
Naiximent: 11 de febrer de 1821
Lloc de naiximent: Boulogne-sur-Mer
Defunció: 18 de giner de 1881 (als 59 anys)
Lloc de defunció: El Cairo


François Auguste Ferdinand Mariette (Boulogne-sur-Mer, 11 de febrer de 1821-El Cairo, 18 de giner de 1881) fon un arqueòlec i egiptòlec francés.

Deprengué escritura hieroglífica i idioma copte i, renunciant al professorat, entrà com empleat en el Museu del Louvre, acceptant un treball ingrat i mal remunerat. Observat per Emmanuel de Rougé i Charles Lenormant, fon enviat a Egipte en l'any 1850, finançat pel Louvre, per a adquirir manuscrits coptes. El propòsit no se realisà i utilisà els fondos per a excavar en Saqqara.

Des de 1851 fins 1854 descobrí i excavà el Serapeum de Menfis; també numeroses mastabes datades en l'Imperi Antic d'Egipte.

En 1857 tornà de nou a Egipte i conegué a Ferdinand de Lesseps. Excavà en Tebas i trobà el sarcòfec intacte d'Ahmose, qui regnà fins a l'any 1567 a. C. i posà fi a la dinastia de reis invasors hicsos, en la presa d'Avaris.

Mariette fon nomenat director d'antigores pel Jedive Abbas, en l'any 1858. Fundà i dirigí el Museu de Boulaq, precedent del Museu Egipci d'El Cairo. En 1860, descobrí i treballà en el temple d'Edfu que fa desenterrar.

Fon nomenat membre de l'Academia d'Inscripcions i Belles-Lletres en l'any 1878. Emmalalti greument, a causa de la seua diabetis, i fallix en 1881, en El Cairo, a on fon soterrat.

Enllaços externs

Commons