El Caire

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «El Cairo»)
Anar a la navegació Anar a la busca
El Caire

El Caire (en àrap, القاهرة Al-Qāhira 'la forta', 'la victoriosa') és la capital d'Egipte, la ciutat més poblada d'orient pròxim i d'Àfrica. La seua àrea metropolitana inclou una població aproximada d'uns 16 millons d'habitants, convertint a El Caire en l'undècima urbs més poblada del món.

Història[editar | editar còdic]

La ciutat fon fundada pels romans, a on es trobava una antiga fortalea persa.

Els musulmans mamprengueren a construir edificis que hui són la base de la ciutat. La ciutat creixia gràcies al comerç i a ser un centre administratiu. Durant tot el sigle XIX se produí una gran industrialisació de la ciutat conectant-la en atres ports com Aleixandria. En l'any 1922 Egipte se feu independent d'Anglaterra i El Caire se convertí en la capital.

Geografia[editar | editar còdic]

El Caire està ubicada en les riberes i illes del riu Nil, al sur del delta. Cap al suroest es troba la ciutat de Guiza i l'antiga necròpolis de Menfis, en el replanell de Guiza i les seues monumentals piràmides, com la Gran Piràmide.

Economia[editar | editar còdic]

És en tots els sentits el centre econòmic d'Egipte des de la seua fundació en l'any 969, encara que en eixa época era Fustat, ara absorbida per El Cairo.​ Un quint de la població total d'Egipte residix en la seua àrea metropolitana, per lo que la majoria del comerç nacional se genera o passa per allí. Açò ha provocat un ràpit creiximent: u de cada dèu edificis te manco de quinze anys.

Este gran creiximent va sobrecarregar fins fa poc els seus servicis públics. Les carreteres, l'electricitat, el teléfon i l'aigüeral se li varen quedar chicotets. Diversos analistes que estudiaren els canvis denominaren este procés com una "hiperurbanizació".