Diferència entre les revisions de "Cardenal Richelieu"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «thumb|250px|''Richelieu'', pintura de [[Philippe de Champaigne (c. 1633-1640)]] '''Armand Jean du Plessis''' (París, ...»)
 
m
Llínea 10: Llínea 10:
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Armand-Jean I du Plessis de Richelieu}}
 
{{Commonscat|Armand-Jean I du Plessis de Richelieu}}
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Polítics]]

Revisió de 21:02 4 jul 2015

Richelieu, pintura de Philippe de Champaigne (c. 1633-1640)

Armand Jean du Plessis (París, 9 de setembre de 1585ibídem, 4 de decembre de 1642), cardenal-duc de Richelieu, duc de Fronsac i parell de França, fon un cardenal, noble i estadiste francés.

Ordenat bisbe en 1607, va entrar en política i va ser nomenat Secretari d'Estat en 1616. Richelieu pronte va alcançar un gran poder en la Iglésia catòlica i en el Regne de França, fins a alcançar la dignitat cardenalicia en 1622, i el càrrec de primer ministre del rei Luis XIII en 1624. Va permanéixer en el càrrec fins a la seua mort en 1642, i va ser succeït pel també cardenal Juli Mazarino.

Com primer ministre de França, va consolidar la monarquia francesa lluitant contra les diverses faccions internes. Per a contrarrestar el poder de la noblea, va transformar França en un fort Estat centralisat. La seua política exterior fonamental va ser contrarrestar el poder de la dinastia austro-hispànica dels Habsburgo, llavors regnant en Espanya i en el Sacre Imperi Romà Germànic. Per a això, encara sent un ministre catòlic, no va dubtar en aliar-se en els protestants per a alcançar dit objectiu. Va ser particularment notòria la seua intervenció en la Guerra dels Trenta Anys, que va terminar en la Pau de Westfalia.

El seu respal a l'expansió ultramarina li va fer fundar assentaments en Nova França, Guadalupe, Guayana, Martinica, Senegal, Madagascar i Reunió.

Enllaços externs

Commons