Martinica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de l'illa de Martinica

Martinica (en francés, Martinique; en crioll de Martinica, Matinik o Matnik) és una illa en estatus de regió i departament d'ultramar de França, que forma partix integrant de la República Francesa i de l'Unió Europea com a regió ultraperiférica.

L'illa tenia 361.225 habitants en l'any 2020 i la seua capital està establida en Fort-de-France. Com a colectivitat territorial única, tan solament consta d'una assamblea que reagrupa les competències del Consell regional i departamental.

Encara que el propenc departament d'ultramar Guadalupe és de major tamany (està conformat per vàries illes), Martinica és la sèptima illa més extensa de l'archipèlec de les Antilles en el mar Carip, despuix de Cuba, L'Espanyola, Jamaica, Puerto Rico, l'Illa de la Joventut i Trinitat. També és menys extensa que les illes Andros Nort, Gran Inagua, Andros Sur i Gran Àbac pero estes pertanyen a Bahames que no s'ubica en les Antilles de la mar Carip sino íntegrament en l'archipèlec de les Illes Lucayas en l'oceà Atlàntic.

Està ubicada al nort de Santa Llucía i al sur de Dominica, en les Antilles Menors. L'idioma oficial és el francés, pero la població parla també el crioll martiniqués (créole martiniquais).

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons