Semana laboral
Semana laboral, semana de treball o horari semanal laboral és el computat de treball durant una semana. En el còmput de la semana laboral influïx la jornada de treball efectiva, la reducció de la jornada laboral, i el periodo de descans, habitualment durant la fi de semana. En els sectors industrials s'ha passat de treballar 7 dies a la semana - 82 hores semanals en l'any 1825 a 5 dies a la semana - 35 hores a la semana en l'any 1995. No obstant des de la década de 1990 s'advertix de nou un increment en les hores semanals treballades.
Còmput de la semana laboralEditar
La semana laboral es computa tant en dies laborals a la semana (5 dies laborals i 2 de descans; 4 dies laborals i 3 de descans) com en hores laborals semanals que deu realisar un treballador durant una semana (40 hores laborals semanals; 30 hores laborals semanals). La reducció o ampliació de la semana laboral té implicacions en la jornada laboral i viceversa; aixina, en una semana laboral de 5 dies, 40 hores suponen una jornada laboral de 8 hores diàries i 30 hores suponen una reducció de la jornada laboral a 6 hores diàries.
La semana laboral està establida llegalment en la majoria de països tant en hores com a periodos de descans. La semana laboral habitual en la majoria de països i treballs es desenrolla de dilluns a divendres, establint-se un periodo de descans denominat fi de semana que comprén dissabte i dumenge.
En la majoria de paÏsos musulmans la semana laboral es desenrolla de dumenge a dijous i el descans comprén divendres i dissabte.
Orige de la semana laboralEditar
La semana laboral o de treball ve establida pel cicle semanal de treball i el periodo de descans que tradicionalment comprenia solament un dia a la semana.
La semana laboral de 5 diesEditar
En el món la semana laboral llegal mija comprén majoritàriament 5 dies. Fins als anys 70 i 80 del sigle XX, en numerosos països, es treballava també el dissabte de matí o inclús el dissabte complet. A partir dels anys 80 del sigle XX es va començar a consolidar la jornada laboral de 5 dies, tant en el sector privat com en el sector públic. Seguixen sent molts els països i treballs a on la semana laboral és encara de 5 dies i mig, 6 dies e inclús de 7 dies (fonamentalment en el treball clandestí, treball infantil i treballs a destall, tots ells normalment relacionats en l'economia sumergida).
Unió EuropeaEditar
La directiva europea de l'any 2003 d'organisació del temps de treball indica que els treballadors de l'Unió Europea no poden ser obligats a treballar durant més de 48 hores per semana devent tindre a lo manco 11 hores de descans consecutiu cada 24 hores, si l'horari de treball supera les 6 hores el treballador tindrà dret a un descans computat com a temps de treball. Semanalment tindrà a lo manco 24 hores (1 dia) de descans ininterromput. Tindran un descans anual de 4 semanes. La jornada diaria de treball no excedirà les 8 hores.
EspanyaEditar
En Espanya l'horari de la semana laboral en la funció pública està establit en 37,5 hores repartides en 7,5 hores durant 5 dies -de dilluns a divendres-.
Atres païsosEditar
En Irlanda, la duració mija de la semana laboral és de 39 hores i la màxima llegal de 48. En Dinamarca la semana laboral és de 37 hores, en Polònia i Portugal de 40 (8 hores 5 dies a la semana). En el Regne Unit la semanal laboral és de 35 a 40 hores. En Turquia, país candidat a l'entrada en l'Unió Europea la semana laboral -de dilluns a divendres- és de 40 hores.