Vicent Calduch Almela
Vicent Calduch Almela (Les Useres, 8 d'agost de 1887 - Castelló de la Plana, 30 d'agost de 1969), fon un prestigiós farmacèutic valencià.
Biografia
Els Calduch són una família de farmacèutics, el primer Calduch, Vicent Calduch Solsona, que se recorda naixqué en l'any 1861, casat en Leocricia Almela que faltà el 30 de juliol de 1922, tenia una farmàcia en Vilarreal, en el carrer Fernando Gasset i que se feu famós el seu "ungüent de Vilarreal" i que ara és la també famosa "Suavina". El matrimoni tingué quatre fills: Vicent; Álvaro (1889), José (1900) i Manuel (1901) naixqueren en Vilarreal. Álvaro obriria una farmàcia en Barcelona pero més tart ingresà en els laboratoris Merck com a director tècnic, faltaria als 91 anys. José regentà la farmàcia de son pare al faltar este i que fon l'autèntic creador de l'equip de fútbol Villarreal CF. Manuel, ademés de regentar una farmàcia en Almassora fon un prestigiós botànic i vixqué en Castelló al casar-se en Maria Teresa Bellido Ribés, faltà en 1981.
Vicent Calduch Almela, el major dels germans, naixqué en Les Useres, el 8 d'agost de l'any 1887. Els germans estudiaren farmàcia en Barcelona.
Fon president del Colege de Farmacèutics durant els anys 1934 i 1937.
En l'any 1909 l'Ajuntament de Castelló, sent l'alcalde José Armengot Rubio, autorisà el funcionament d'una farmàcia en el mateix lloc a on vixqueren els primers farmacèutics Fabregat, en el número 21 del carrer González Chermá, hui carrer d'Enmig, a Vicent Calduch Almela. Un temps més tart es casaria en Carmen Dolz Prats. Havia rebut l'herència del preparat del famós producte "Suavina" o "Suavina Calduch", hui en dia "Dermo Suavina", que des de Vilarreal passà a Castelló. Apart d'uns atres productes que preparaven la família Calduch.
El matrimoni tingué dos fills: Carmencita (1917) i Vicent Calduch Dolz (1919). Vicent continuaria en la farmàcia del carrer d'Enmig.
Vicent Calduch Almela fon regidor republicà de l'Ajuntament de Castelló durant els anys 30, seguidor de Gasset i admirador de Lerroux. Substituí com a Síndic de l'Ajuntament a Carlos Selma. Calduch fon president de la comissió que s'encarregava de nomenar als carrers de la ciutat. Aparegueren els noms dels meges o doctors Ferrán, Roux i Servet; el professor Alegre Renau o els escritors Espronceda, Quevedo i Echegaray pero de modo especial, per la seua admiració al género líric menor, els noms dels autors i compositors de sarsueles, mestres Arrieta, Bretón, Caballero, Chapí i Giner que encara es conserven.