Densitat de població
La densitat de població (també denominada formalment població relativa, per a diferenciar-la de la absoluta) es referix a la distribució del número d'habitants a través del territori d'una unitat funcional o administrativa (continent, país, estat, província, departament, districte, comtat, etc.).
La seua senzilla fòrmula és la següent:
{{{1}}}
{\mbox{Superfície}}</math>
||left}}
Com a nivell mundial les superfícies usualment s'expressen en quilómetros quadrats, la densitat obtinguda comunament correspon a habitants per km². No obstant, en els països angloparlants se sol utilisar la milla quadrada com unitat de superfície, per la qual cosa en ells la població relativa és normalment expressada per mig d'hab./mi²
Naturalment, dins d'un mateix país, les regions urbanes tenen una major densitat demogràfica que les rurals. No obstant, en les comparacions internacionals açò no sempre és aixina. Per eixemple, algunes zones rurals de la superpoblada illa indonèsia de Java tenen major densitat que alguns pobles d'Europa.
Els països o territoris més densament poblats del món usualment també són prou chicotets i, en alguns, casos, es tracta de ciutats-Estat. Entre ells es troben Macau (regió administrativa especial de China), Singapur, Hong Kong (un atra RAE chinenca), el chicotet principat europeu de Mònaco i algunes illes de les Antilles Menors, com Barbados i Saint Vincent i les Granadines. D'atra banda, entre les nacions en major població absoluta es destaquen per la seua densitat Bangladesh, l'Índia i Japó. En Amèrica Llatina sobreïxen Puerto Rico, El Salvador (la nació més densament poblada de l'istme centre-americà), Guatemala, Cuba i -entre els més populosos pero menys densament poblats- Mèxic.
A mitan de 2009 la densitat de població mijana mundial és de 50 hab./km² (sense contar la distorsió estadística provocada pel “pes mort” que impliquen els aproximadament 14 millons de km² de l'Antàrtida; si se'ls incorpora, la població relativa mundial baixa a 45 hab./km²)