Densitat de població

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Densitat de població mundial per qm² i per país, (2015)
Densitat de població mundial per qm² i per país (2006)
Densitat de població mundial en 1994.

La densitat de població (també denominada formalment població relativa, per a diferenciar-la de la absoluta) es referix a la distribució del número d'habitants a través del territori d'una unitat funcional o administrativa (continent, país, estat, província, departament, districte, comtat, etc.).

Com a nivell mundial les superfícies usualment s'expressen en quilómetros quadrats, la densitat obtinguda comunament correspon a habitants per km². No obstant, en els països angloparlants se sol utilisar la milla quadrada com unitat de superfície, per lo que en ells la població relativa és normalment expressada per mig d'hab./mi²

Naturalment, dins d'un mateix país, les regions urbanes tenen una major densitat demogràfica que les rurals. No obstant, en les comparacions internacionals açò no sempre és aixina. Per eixemple, algunes zones rurals de la superpoblada illa indonèsia de Java tenen major densitat que alguns pobles d'Europa.

Els països o territoris més densament poblats del món usualment també són prou chicotets i, en alguns, casos, es tracta de ciutats-Estat. Entre ells es troben Macau (regió administrativa especial de China), Singapur, Hong Kong (un atra RAE chinenca), el chicotet principat europeu de Mònaco i algunes illes de les Antilles Menors, com Barbados i Sant Vicent i les Granadines. D'atra banda, entre les nacions en major població absoluta es destaquen per la seua densitat Bangla Desh, l'Índia i Japó. En Amèrica Llatina sobreïxen Puerto Rico, El Salvador (la nació més densament poblada de l'istme centre-americà), Guatemala, Cuba i -entre els més populosos pero menys densament poblats- Mèxic.

A mitan 2009 la densitat de població mija mundial és de 50 hab./km² (sense contar la distorsió estadística provocada pel “pes mort” que impliquen els aproximadament 14 millons de km² de l'Antàrtida; si se'ls incorpora, la població relativa mundial baixa a 45 hab./km²)

Referències[editar | editar còdic]