Castells del Loira

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de Chenonceau.

L'expressió castells del Loira (en francés Châteaux de la Loire) és una denominació que agrupa en una mateixa apelació un conjunt de castells francesos situats en el vall del Loira que en la seua major part varen ser edificats, o fortament reconstruïts, en la Renaixença de França, (sigles XVXVI, en un moment en que el poder real estava situat en les riberes del riu Loira, dels seus afluents (Indre, Cher, Vienne, Maine i Loir) o en les seues proximitats).

Situats en la regió Centre (antigues províncies de Turena, Blésois, Orléanais i Berry) i en el País del Loira (Anjou), gran part dels castells tenen no obstant els seus orígens en la Edat Mija, época de la que conserven traces arquitectòniques importants que revelen el seu paper defensiu. L'us de la veu francesa châteu fa referència més a palaus o residències senyorials de camp o rurals (front a la veu palais, d'us en residències més urbanes) que a edificacions de caràcter defensiu, condició que en general havien perdut pese a conservar muralles i fossos i l'aspecte de fortalees.

La concentració de monuments en esta regió ha justificat la declaració en l'any 1998 del «Valle del Loira» com Patrimoni de l'Humanitat per la Unesco, entre Sully-sur-Loire (Loiret) i Chalonnes-sur-Loire (Maine-et-Loire).

L'associació «Châteaux de la Loire, Vallée dones Rois» (en valencià, Castells del Loira, Valle dels Reis) és una associació creada en l'any 2008 per a agrupar l'oferta turística d'este conjunt patrimonial i agrupa els monuments, classificats o inscrits, a lo llarc del riu Real del Loira. Actualment l'associació inclou més de 71 llocs, en la seua majoria castells, encara que també hi ha abadies, basíliques i museus.

Encara que no hi ha cap relació oficial —alguns autors amplien l'àrea fins a les portes de Nantes, i uns atres inclouen les antigues províncies de Maine o el Nivernais—, habitualment, es consideren més de quaranta castells principals que poden ser nomenats «Castells del Loira», encara que una llista més àmplia aplega a més de setanta castells.

Mapa dels castells del Loira