Patrimoni de l'Humanitat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Patrimoni de l'Humanitat o Patrimoni Mundial (en anglés World Heritage) és un pla de protecció dels béns culturals i naturals del món, propost per l'Organisació de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), a través de la "Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural", aprovat en l'any 1972. També és conegut en atres noms com ara Patrimoni Mundial de l'Humanitat, Patrimoni Comú de l'Humanitat, Patrimoni Cultural de l'Humanitat (en el cas dels béns culturals) o Patrimoni Natural de l'Humanitat (respecte als béns naturals).

En data de 25 de juny de 2014, conformen la llista del Patrimoni de l'Humanitat 1007 béns, dels quals 779 són culturals, 197 naturals i 31 mixtos (culturals i naturals), pertanyents a un total de 161 estats. Des de la seua instauració en l'any 1977, a soles dos béns han perdut la distinció de la UNESCO: la reserva de l'òrix blanc d'Oman (en 2007) i la Vall de l'Elba en Dresden (Alemanya) en 2009.

Un cas a part són les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de l'Humanitat, proclamades en els anys 2001, 2003 i 2005; en total n'hi ha catalogades 90 arreu del món, de les quals forma part la Patum de Berga o el Misteri d'Elig. La llista fon ampliada en l'any 2009 en 88 nous elements, com el Tribunal de les Aigües de Valéncia, i ampliada en novembre de l'any 2010 en elements com el Cant de la Sibila. Tots formen part de la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de l'Humanitat (en anglés Intangible Cultural Heritage, ICH).