Clima

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 15:17 11 dec 2009 per Vinatea (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «El '''clima''' comprén els valors estadístics sobre els elements del temps atmosfèric en una regió durant un periodo representatiu: [[temperatura atmo...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El clima comprén els valors estadístics sobre els elements del temps atmosfèric en una regió durant un periodo representatiu: temperatura, humitat, pressió, vents i precipitacions, principalment. Estos valors s'obtenen en la recopilació de forma sistemàtica i homogénea de la informació meteorològica, durant periodos que es consideren prou representatius, de 30 anys o més. Estes époques necessiten ser més llargues en les zones subtropicals i temperades que en la zona intertropical, especialment, en la faixa equatorial, on el clima és més estable i menys variable pel que fa als paràmetros climàtics.

Els factors naturals que afecten el clima són la latitut, altitut, continentalitat, corrents marines, vegetació i vents. Segons es referixca al món, a una zona o regió, o a una localitat concreta es parla de clima global, zonal, regional o local (microclima), respectivament.

El clima és un sistema complex pel que el seu comportament és molt difícil de predir. D'una banda hi ha tendències a llarc termine degudes, normalment, a variacions sistemàtiques com l'aument de la radiació solar o les variacions orbitals pero, d'una atra, existixen fluctuacions més o menys caòtiques degudes a la interacció entre forçaments, retroalimentacions i moderadors. Ni tan sols els millors models climàtics tenen en conte totes les variables existents pel que, hui en dia, només es pot aventurar una previsión del que serà l'orage atmosfèric del futur més pròxim. Aixina mateix, el coneiximent del clima del passat és, també, més incert a mesura que es retrocedix en el temps. Esta faceta de la climatologia es nomena paleoclimatología i es basa en els registres fòssils; els sediments; la dendrocronologia, és dir, l'estudi dels anells anuals de creiximent dels arbres; les marques dels glaciars i les bambolles closes en els gels polars. De tot això els científics estan traent una visió cada vegada més ajustada dels mecanismes reguladors del sistema climàtic.