Diferència entre les revisions de "Europa central"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Iglésia Ortodoxa' a 'Iglésia ortodoxa')
(No es mostren 12 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 +
[[File:Central Europe (proposal 2).PNG|thumb|250px|Europa central]]
 +
 
'''Europa central''' és la regió que, com el seu nom indica, engloba a les nacions que es troben en la part central de [[Europa]]. No hi ha un acort unànim sobre quins territoris formen esta regió. Esta situació es deu a les diferents consideracions de caràcter històric (més que geogràfic). Cal mencionar que Europa central ha vixcut molts canvis, sent un dels escenaris d'importants moviments polítics com la [[Primera Guerra Mundial]] i la [[Segona Guerra Mundial]], els quals varen portar com a conseqüència canvis en l'estructura política.  
 
'''Europa central''' és la regió que, com el seu nom indica, engloba a les nacions que es troben en la part central de [[Europa]]. No hi ha un acort unànim sobre quins territoris formen esta regió. Esta situació es deu a les diferents consideracions de caràcter històric (més que geogràfic). Cal mencionar que Europa central ha vixcut molts canvis, sent un dels escenaris d'importants moviments polítics com la [[Primera Guerra Mundial]] i la [[Segona Guerra Mundial]], els quals varen portar com a conseqüència canvis en l'estructura política.  
  
 
== Entre els Alps i els Balcans ==
 
== Entre els Alps i els Balcans ==
Les fronteres entre l'Europa central i els seus veïns estan fortament delimitades per barreres naturals de Nort a Sur: d'esta manera es té des de [[Europa del nort]] (o [[Escandinàvia]]) fins al [[Mar Bàltic]] i la [[Península Itàlica]] (o [[Itàlia]]) per mig dels [[Alps]]. Les fronteres des de la [[Europa occidental]] i la [[Europa oriental]] són més confuses i per esta raó hi ha tanta mescla de cultures a lo llarc d'este eix, a causa de la facilitat que suponia viajar per les rutes este enfront de les més complexes Nort-Sur.
+
Les fronteres entre Europa central i els seus veïns estan fortament delimitades per barreres naturals de Nort a Sur: d'esta manera es té des de [[Europa del nort]] (o [[Escandinàvia]]) fins al [[Mar Bàltic]] i la [[Península Itàlica]] (o [[Itàlia]]) per mig dels [[Alps]]. Les fronteres des de la [[Europa occidental]] i la [[Europa oriental]] són més confuses i per esta raó hi ha tanta mescla de cultures a lo llarc d'este eix, a causa de la facilitat que suponia viajar per les rutes este enfront de les més complexes nort-sur.
 
 
  
Algunes Enciclopèdies com la [[Encyclopædia Britannica]], o la [[Columbia Encyclopedia]], aixina com el [[CIA World Factbook]] acunyen el terme ''Europa central'' com el conjunt de països:
+
Algunes enciclopèdies com l'[[Encyclopædia Britannica]], o la [[Columbia Encyclopedia]], aixina com el [[CIA World Factbook]] acunyen el terme ''Europa central'' com el conjunt de països:
  
En un artícul sobre [[Europa]] en la [[Enciclopèdia Catòlica|Enciclopèdia Catòlica de 1913]] apareix [[Alemanya]] (que estén les seues fronteres fins als Balcans) pero no [[Suïssa]] en els mapes d'Europa central, Liechtenstein no es menciona.
+
En un artícul sobre [[Europa]] en l'[[Enciclopèdia Catòlica|Enciclopèdia Catòlica de 1913]] apareix [[Alemanya]] (que estén les seues fronteres fins als Balcans) pero no [[Suïssa]] en els mapes d'Europa central, Liechtenstein no es menciona.
  
La noció de ''Països Alpins'' estenent-se fins al [[Mar Bàltic]] i el [[mar del Nort]] és dubtosa<!--, debut a la facilitat en la delimitació d'estes fronteres naturals-->. Mentres que Alemanya s'ha considerat sens dubte un país d'Europa central, tant pels alemans com per atres nacions, durant els sigles [[sigle XIX|XIX]] i [[sigle XX|XX]] s'ha forjat una identitat pròpia que els ubica al ''Nort dels Alps'' en conte de ''en els Alps''. Aixina i tot, [[Baviera]], la part més alpina dels estats alemans és la que més població té en els [[Alps]].
+
La noció de ''Països Alpins'' estenent-se fins a la [[mar Bàltics]] i la [[mar del Nort]] és dubtosa<!--, debut a la facilitat en la delimitació d'estes fronteres naturals-->. Mentres que Alemanya s'ha considerat sens dubte un país d'Europa central, tant pels alemans com per atres nacions, durant els sigles [[sigle XIX|XIX]] i [[sigle XX|XX]] s'ha forjat una identitat pròpia que els ubica al ''Nort dels Alps'' en conte de ''en els Alps''. Aixina i tot, [[Bavera]], la part més alpina dels estats alemans és la que més població té en els [[Alps]].
  
 
== L'Europa central històrica ==
 
== L'Europa central històrica ==
Durant l'història atres [[país|països]] han tingut la categoria de pertànyer a Europa central, alguns d'ells a causa del seu caràcter històric han pertanygut a una [[monarquia]] [[Europa|europea]] o a un [[imperi]] tal com el [[Sacre Imperi Romà Germànic]], el [[Regne d'Hongria]], la [[monarquia dels Habsburc]], la [[República de les Dos nacions]] i el [[Imperi alemà|Imperi Alemà]]. Estos són:
+
Durant l'història atres [[país|països]] han tengut la categoria de pertànyer a Europa central, alguns d'ells a causa del seu caràcter històric han pertanygut a una [[monarquia]] [[Europa|europea]] o a un [[imperi]] tal com el [[Sacre Imperi Romà Germànic]], el [[Regne d'Hongria]], la [[monarquia dels Habsburc]], la [[República de les Dos nacions]] i l'[[Imperi alemà]]. Estos són:
* '''-''' [[Bielorrússia]] (parts del [[oest]] del país)
+
* '''-''' [[Bielorrússia]] (parts de l'[[oest]] del país)
 
* '''-''' [[Croàcia]]  
 
* '''-''' [[Croàcia]]  
 
* '''-''' [[Lituània]]  
 
* '''-''' [[Lituània]]  
* '''-''' [[Romania]] ([[Transilvània]],[[Bucovina]])
+
* '''-''' [[Romania]] ([[Transilvània]], [[Bucovina]])
* '''-''' [[Sèrvia]] ([[Vojvodina]])
+
* '''-''' [[Sèrbia]] ([[Vojvodina]])
* '''-''' [[Ucraïna]] ([[Galícia (Europa central)|Galícia]], [[Volhynia]], [[Transcarpatia]], [[Podolia]],[[Bucovina]])
+
* '''-''' [[Ucrània]] ([[Galícia (Europa central)|Galícia]], [[Volhynia]], [[Transcarpatia]], [[Podolia]], [[Bucovina]])
 
* '''-''' [[Itàlia]] ([[Tirol del Sur]], [[Friuli-Venezia Giulia]])
 
* '''-''' [[Itàlia]] ([[Tirol del Sur]], [[Friuli-Venezia Giulia]])
  
 
== Europa central despuix del [[Teló de Ferro]] ==
 
== Europa central despuix del [[Teló de Ferro]] ==
Després de la [[Segona Guerra Mundial]] gran part d'Europa va quedar dividida entre l'oest i este, efecte este que va neutralisar per complet l'idea d'una Europa central. Seguint la dissolució del [[Pacte de Varsòvia]] i el final de la [[Guerra freda]] va tindre un efecte d'agregació com a membres de la [[OTAN]] i de la [[Unió Europea]].
+
Posteriorment a la [[Segona Guerra Mundial]] gran part d'Europa va quedar dividida entre l'oest i este, efecte este que va neutralisar per complet l'idea d'una Europa central. Seguint la dissolució del [[Pacte de Varsòvia]] i el final de la [[Guerra freda]] va tindre un efecte d'agregació com a membres de la [[OTAN]] i de la [[Unió Europea]].
  
Durant la Guerra Freda, el terme anglés ''central Europe'' fon acunyant a poc a poc l'idea d'una formació de països en l'extrem més oriental dels països del pacte de Varsòvia (Polònia o Hongria) intentant especificar els països comunistes que estaven en el costat més [[oest]] d'Europa. Este us del terme va continuar fins al final del Pacte de Varsòvia fins que gradualment estos països varen començar la seua transició.
+
Durant la Guerra Freda, el terme anglés ''central Europe'' fon acunyant a poc a poc l'idea d'una formació de països en l'extrem més oriental dels països del pacte de Varsòvia (Polònia o Hongria) intentant especificar els països comunistes que estaven en el costat més [[oest]] d'Europa. Este us del terme va continuar fins al final del Pacte de Varsòvia fins que gradualment estos països varen escomençar la seua transició.
  
 
Generalment s'exclou:
 
Generalment s'exclou:
 
* Els [[Països Bàltics]]
 
* Els [[Països Bàltics]]
* La [[Iglésia Ortodoxa Russa|Rússia Ortodoxa]] i les regions [[musulmà|musulmanes]]
+
* La [[Iglésia ortodoxa Russa|Rússia Ortodoxa]] i les regions [[musulmà|musulmanes]]
 
* Els [[Balcans]]
 
* Els [[Balcans]]
  
Llínea 34: Llínea 35:
 
*[[Casa d'Àustria]]
 
*[[Casa d'Àustria]]
 
*[[Sacre Imperi Romà Germànic]]
 
*[[Sacre Imperi Romà Germànic]]
*[[Imperi alemà|Imperi Alemà]]
+
*[[Imperi alemà]]
*[[Imperi Austrohúngaro]]
+
*[[Imperi austrohongarés]]
 
*[[Regne d'Hongria]]
 
*[[Regne d'Hongria]]
 
*[[República de les Dos nacions]]
 
*[[República de les Dos nacions]]

Revisió de 02:57 4 nov 2022

Europa central

Europa central és la regió que, com el seu nom indica, engloba a les nacions que es troben en la part central de Europa. No hi ha un acort unànim sobre quins territoris formen esta regió. Esta situació es deu a les diferents consideracions de caràcter històric (més que geogràfic). Cal mencionar que Europa central ha vixcut molts canvis, sent un dels escenaris d'importants moviments polítics com la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial, els quals varen portar com a conseqüència canvis en l'estructura política.

Entre els Alps i els Balcans

Les fronteres entre Europa central i els seus veïns estan fortament delimitades per barreres naturals de Nort a Sur: d'esta manera es té des de Europa del nort (o Escandinàvia) fins al Mar Bàltic i la Península Itàlica (o Itàlia) per mig dels Alps. Les fronteres des de la Europa occidental i la Europa oriental són més confuses i per esta raó hi ha tanta mescla de cultures a lo llarc d'este eix, a causa de la facilitat que suponia viajar per les rutes este enfront de les més complexes nort-sur.

Algunes enciclopèdies com l'Encyclopædia Britannica, o la Columbia Encyclopedia, aixina com el CIA World Factbook acunyen el terme Europa central com el conjunt de països:

En un artícul sobre Europa en l'Enciclopèdia Catòlica de 1913 apareix Alemanya (que estén les seues fronteres fins als Balcans) pero no Suïssa en els mapes d'Europa central, Liechtenstein no es menciona.

La noció de Països Alpins estenent-se fins a la mar Bàltics i la mar del Nort és dubtosa. Mentres que Alemanya s'ha considerat sens dubte un país d'Europa central, tant pels alemans com per atres nacions, durant els sigles XIX i XX s'ha forjat una identitat pròpia que els ubica al Nort dels Alps en conte de en els Alps. Aixina i tot, Bavera, la part més alpina dels estats alemans és la que més població té en els Alps.

L'Europa central històrica

Durant l'història atres països han tengut la categoria de pertànyer a Europa central, alguns d'ells a causa del seu caràcter històric han pertanygut a una monarquia europea o a un imperi tal com el Sacre Imperi Romà Germànic, el Regne d'Hongria, la monarquia dels Habsburc, la República de les Dos nacions i l'Imperi alemà. Estos són:

Europa central despuix del Teló de Ferro

Posteriorment a la Segona Guerra Mundial gran part d'Europa va quedar dividida entre l'oest i este, efecte este que va neutralisar per complet l'idea d'una Europa central. Seguint la dissolució del Pacte de Varsòvia i el final de la Guerra freda va tindre un efecte d'agregació com a membres de la OTAN i de la Unió Europea.

Durant la Guerra Freda, el terme anglés central Europe fon acunyant a poc a poc l'idea d'una formació de països en l'extrem més oriental dels països del pacte de Varsòvia (Polònia o Hongria) intentant especificar els països comunistes que estaven en el costat més oest d'Europa. Este us del terme va continuar fins al final del Pacte de Varsòvia fins que gradualment estos països varen escomençar la seua transició.

Generalment s'exclou:

Vore també

Enllaços externs