Península balcànica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Balcans»)
Anar a la navegació Anar a la busca


La península balcànica o península dels Balcans és una de les tres grans penínsules del surest d'Europa, continent al que està unida pels monts Balcans a l'est (cordilleres que han donat nom a la península) i els Alps Dinàrics, a l'oest.

Es troba rodejada de mars per tres dels seus costats: el Adriàtic i el Jònica, a l'oest; el Egeo, al sur; i el Màrmara i el Negre a l'est. Al nort, es delimita la península generalment pel curs dels rius Danubi, Sava i Kupa. Està separada de Àsia pels estrets de Dardanelos i del Bòsfor. Esta regió comprén una superfície total de més de 550.000 km² i té una població de casi 53 millons d'habitants.

La península, administrativament, pertany als Estats de Albània, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Eslovènia, Grècia, República de Macedònia, Montenegro, Romania, Sèrbia, Kosovo i la regió turca de Estambul.

Una cadena montanyosa d'uns 650 msnm travessa dita península, separant Bulgària de Romania, entre les conques del Danubi, el Màrmara, l'archipèlec de les illes Espòrades i els Dardanels, a la que correspon la montanya de Yumkusal (2380 m).