Escandinàvia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Image d'Escandinàvia hivernal presa per la NASA

Escandinàvia és una regió del nort d'Europa. El terme "Escandinàvia" o el antic terme "Scandia", utilisat en mapes romans, pot fer referència a varios significats:

Al mateix temps, la percepció externa és també variada:

  • Des del punt de vista alemà, Noruega, Suècia i Finlàndia conformen Escandinàvia, pero Dinamarca no és part d'ella. En ocasions en Dinamarca no se senten part d'Escandinàvia, al no tindre tradicions culturals com esquiar en la neu, i a l'estar més prop del continent.
  • Des del punt de vista britànic, Noruega i Suècia conformen Escandinàvia, que a voltes se considera part de la Regió bàltica.
  • Entre els espanyols, el significat més extés es a lo millor, la tercera acepció, incloent Finlàndia (que si be majoritàriament és la llengua no escandinava, te també l'suec com a idioma cooficial).
  • Interessant notar, que informalment des del punt de vista de Dinamarca, Suècia i Noruega no consideren a Finlàndia part dels països escandinaus.

En tot cas, tots els territoris que se poden incloure estan representats en el Consell Nòrdic, que inclou àrees com Groenlàndia,que si be ha segut colonisada per escandinaus (i encara depén políticament, en forma de possessió, a Dinamarca), té cultura i població pròpies i no se sol considerar part d'Escandinàvia. Aixina puix, tots ells són nòrdics.

El terme fon empleat per primera vegada pel historiador romà Plini el Vell baix la forma "Scandia" a la terra central aixina com a les illes "Scandinauia" i està format probablement per les antigues paraules germàniques "skadin" (mal, perill) i "auio" (illa). L'orige d'esta paraula ha permaneixcut en noms locals com per eixemple Skåne (o Escània).

L'expressió Països nòrdics es referix, sense confusió alguna, a Noruega, Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Islàndia.

Vore també