Idioma danés

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Danés
Dansk
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: Dinamarca, Islàndia, Illes Feroe, Groenlàndia, Alemanya
Regió:
Parlants: 9 millons
Rànquing:
Família: Indoeuropea

  Germànic
   Escandinau
    Escandinau del est
     Danés

estatus oficial
Llengua oficial de: Dinamarca, Groenlàndia, Illes Feroe, Unió Europea
Regulat per: Dansk Sprognævn
còdics de la llengua
ISO 639-1 da
ISO 639-2 dan
ISO/FDIS 639-3 dan
SIL
vore també: llengua

El danés (dansk) és una llengua escandinava, correspondent a un subgrup de les llengües germàniques, al matiex temps, de la familia del Indoeuropeu. És parlat per vora de sis millons de persones, i és el idioma oficial del Regne de Dinamarca, i cooficial en Groenlàndia i les Illes Feroe. Per motius històrics de dominació danesa i d'intercomunciació en els països arreplegats en el Consell Nòrdic en Islàndia s'ensenya esta llengua en les escoles, lo que permetix comunicar-se als islandesos en danés en certa competència.

Història

La major part del lèxic danés procedix de l'antic nòrdic, del qual s'han format noves paraules per mig de paraules compostes. A pesar d'això, un percentage considerable de vocabulari procedix del baix alemà. Posteriorment, l'alt alemà, el frances i ara l'anglés han superat al baix alemà en la seua influència sobre el danés. La relació genètica i històrica entre l'anglés i el danés fa que numeroses paraules d'abdós llengües se pareguen, per eixemple, hånd (hand), igen (again), næse (nose). A pesar d'això, la pronunciació d'estes paraules en abdós llengües varia considerablement. Esta relació està marcada especialment per l'invasió viquinga de part del nort d'Anglaterra.

Alguns eixemples d'escritors famossos d'obres en danés són el filòsof existencial Søren Kierkegaard, el prolífic escritor de fàbules Hans Christian Andersen i el noveliste Ludvig Holberg. Tres autors danesos del sigle XX han rebut el Premi Nòbel de lliteratura: Karl Adolph Gjellerup i Henrik Pontoppidan, que heu varen rebre en 1917 i Johannes Vilhelm Jensen, galardonat en 1944.

La primera traducció de la Bíblia al danés se publicà en 1550.

Dialectes

En els coleges s'ensenya el danés oficial, dit 'Rigsdansk (Danés del regne), una forma "neutral" que és la que se parla en les grans ciutats.

Dinamarca és un país compost per vora 400 illes. Existixen innumerabables dialectes perque les chicotetes illes o comunitats desenrollen els seus. En le zones rurals se parlen dialectes pràcticament incomprensibles per als ciutadans que parlen Rigsdansk, encara que les noves generacions parlen dialectes adaptats que són entesos en tota Dinamarca.