José Forcada Polo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José Forcada Polo
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Teatre, escritor i poeta.
Naiximent: 6 de febrer de 1907
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 27 d'agost de 1986
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

José Forcada Polo (Castelló de la Plana, 6 de febrer de 1907 - † 27 d'agost de 1986), conegut popularment com a Pepe Forcada, fon un autor, director i intérpret teatral, també fon un escritor i poeta recitador valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

José Forcada Polo naixqué el 6 de febrer de l'any 1907 en la ciutat de Castelló, fill de José Forcada Vicent i de Rosa Polo Abril. Tingué un germà en el nom de Francesc.

Estudià en el colege Herrero els seus primers estudis pero la seua passió pel teatre condicionà la seua vida posterior. Se casà en una companyera de teatre, Rosa Camañ Centelles, el 13 de setembre de l'any 1931. Del matrimoni naixqueren tres filles: Rosita, Fina i Marisol.

Pepe Forcada fundà el seu primer grup teatral en l'any 1927 dins d'una associació cultural que en 1930 s'integrà dins del partit socialiste. Com el teatre no donava per a menjar encara que la seua vida transcorregué entre bambalines i llibrets de teatre, tingué que treballar en atres coses, de fuster, fent patrons per a espardenyes en la fàbrica dels Albert i finalment en les brigades municipals.

Escrigué poesies en valencià i en castellà per a tots aquells que sentiren alguna cosa per Castelló en diferents llibrets de gayata durant els primers anys de les Festes de la Magdalena, també en homenage a la Mare de Deu del Lledó de les primeres albades o serenates alternant en Miquel Peris. També dedicades als alcaldes de l'época, als bous i toreros, a l'equip de fútbol albinegre (CD Castelló), als príncips i despuix Reis d'Espanya, a l'Academia Militar de Saragossa, etc...

Participà en alguns certamens lliteraris de la Magdalena, obtenint diplomes honorífics en algunes ocasions. Carlos González-Espresati el batejà com "el poeta del poble".

En els anys de la seua jubilació, Pepe Forcada colaborà en els centres per a majors (centres de la tercera edat) de Castelló arribant a ser president d'u d'ells (Llar de la Tercera Edat de l'avinguda del Mar) a on lis explicava totes les seues actuacions teatrals.

Obra[editar | editar còdic]

  • A la boda de ma tia
  • De Castelló a la Marjal
  • ¡El amor, camino de la justicia! Comedia
  • Camino de Belén Quadro de Nadal

La major part de l'obra de Pepe Forcada fon escrita en llengua valenciana, el valencià del poble, ell sempre presumia de que els seus escrits estaven revisats per l'Acadèmia de Cultura Valenciana, en aquells primers anys que daten de 1927 i 1928, abans de l'aparició de les pancatalanistes Normes de Castelló de 1932.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

El grups de teatre L'Armelar i Fadrell, en el Teatre Principal i en el Teatre del Raval, li feren un homenage interpretant obres de Pepe Forcada dins de la campanya municipal de teatre nomenada Castelló a escena.

Referències[editar | editar còdic]